Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Gaza: últims desenvolupaments

  Per Raimon Obiols | 7 January, 2009


  Imprimir Imprimir

  És deplorable, però sempre acostuma a passar el mateix: cal un esdeveniment especialment tràgic i insuportable per a accelerar les negociacions entre els governs. Ahir, després de l’atac a una escola gestionada per les NNUU, que féu uns 40 morts civils, les gestions diplomàtiques s’acceleraren, a la regió i al Consell de Seguretat a Nova York.

  Al vespre, al Caire, després d’una nova entrevista entre Sarkozy i Mubarak, es donà a conèixer una iniciativa conjunta per l’alto el foc a Gaza. El president egipci invità a”israelians i palestins a una reunió urgent” per tal de negociar acords i garanties que permetin “donar seguretat a les fronteres” (demanda d’Israel) i aconseguir “l’obertura de punts de pas i l’aixecament de l’embargament“, tal com reclamen els palestins.

  Sarkozy, per la seva banda, declarà que té “elements molt precisos que em permeten dir que una delegació israeliana es reunirÀ amb una delegació egípcia per a parlar de la qüestió de la seguretat“. Segons fonts de l’Elisi francès “podria haver-hi un acord en quatre o cinc dies sobre la impermeabilitat de les fronteres” i “això podria dur a una retirada d’ací a vuit dies” de l’exèrcit israelià.

  Aquest matí, el govern d’Israel s’ha mostrat favorable a la iniciativa: “Israel agraeïx al president egipci i al president francès els seus esforços per a trobar una solució per posar fi a les activitats terroristes a Gaza i acabar amb el contraban d’armes d’Egipte a Gaza” i considera que el diàleg entre egipcis i israelinas pot avançar positivament”, ha dit un portaveu governamental. El president israelià, Shimon Peres, ha dit: “Apreciem molt la posició d’Egipte. Estudiarem el què proposa” perquè “no volem perllongar la guerra, no tenim cap ambició territorial i volem acabar, no sols amb la situació actual sinó també amb el terror“.
  Al matí, Israel ha anunciat que aturaria els bombardeigs de les 13 a les 16 hores cada dia, a partir d’avui dimecres. Hamas ha dit que faria el mateix pel que fa al llençament de coets contra territori israelià. El gabinet del primer ministre, Ehud Olmert, ha anunciat també que Israel obrirà un accés humanitari que permeti “la circulació de persones, ajut alimentari i medicaments“.

  Fins a aquest moment, l’ofensiva israeliana ha costat la vida d’almenys 660 palestins i ha fet més de 2950 ferits, des del seu inici el 27 de desembre. Els soldats israelians morts serien 9, la major part per foc amic.

  Categories: General, Mediterrani, Món, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: