Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  La Unió europea i la situació a Gaza

  Per Raimon Obiols | 6 January, 2009


  Imprimir Imprimir

  El paper de la Unió europea per fer acabar la breu guerra de Geòrgia, el passat mes d’agost, havia generat esperances. Però ahir semblava que la resposta de la UE a la tragèdia de Gaza tornava a caure en els vells costums de la cacofonia i de la inacció. El divendre, un portaveu de la presidència txeca de la Unió va desciure l´incursió de l´exèrcit israelià en el territori palestí com “una acció més defensiva que ofensiva“, quan els governs francès i espanyol havíen ja condemnat l´atac i cridat a un alto el foc immediat. Naturalment, això fóu interpretat com un signe de desunió europea.
  Avui les coses semblen haver millorat una mica, però el risc dels vells hàbits subsisteix. El ministre txec d´afers exteriors, Karel Schwarzenberg, ha rectificat les paraules del seu portaveu, dient que “tothom comet errors“. La posició oficial del govern txec és que “el dret incontestable d´un Estat a defensar-se no legitima que siguin empreses accions en les que les principals víctimes són les poblacions“. Venint d´un govern declaradament proisraelià, aquesta puntualització s´ha interpretat com una rectificació.
  D´altra banda, dues missions europees recorren la regió, cosa que és vista com una mostra d’iniciativa, però també de manca de coordinació. Hi ha, en primer lloc, una delegació de la troika europea, presidida per Solana, de la que formen part el ministre francés Kouchner, la commissària europea Ferrero-Waldner, el ministre suec Carl Bildt i el txec Karel Schwarzenberg. La missió començà ahir diumenge al Caire i ha continuat avui amb entrevistes a Jerusalem (amb el president israelià Shimon Peres i el primer ministre Ehud Olert) i a Ramallah (amb el president palestí Mahmud Abbas i el primer ministre Salam Fayyad).
  Paral.lelament, Sarkozy també ha viatjat avui a la zona, en una iniciativa €“ diuen els francesos €“ “de reforçament”. El Times de Londres diu que aquesta visita de Sarkozy a l´Orient Mitjà mostra que “super Sarko l’hiperactiu” no dóna per acabada la seva tasca de president d´Europa, malgrat el traspàs formal de la presidència del Consell als txecs.
  Avui, també una delegació de Hamas ha anat a El Caire. És d´Egipte, amb una llarga tradició de mediació entre palestins i israelians, d´on podria sortir una possibilitat d´aturar el conflicte.
  Diuen que Hamas ara voldria negociar; però Israel refusa i s´ha negat a l´oferta de mediació que arribava de Moscou. El diari israelià Haaretz, diu que la ministra d´exteriors israeliana, Livni, ha dit a Alexander Saltanov, enviat especial del presidet rus Dmitry Medvedev, que Israel té «seriosament l´intenció de fer mal a Hamas i no té cap intenció d´oferir-li una legitimació fent-li arribar missatges a través d´intermediaris“. I l´hi ha afegit: “No tenim res a discutir amb Hamas“.
  Però a France 2, el ministre d´exteriors francès, Bernard Kouchner ha admès que hi ha intermediacions i contactes amb Hamas: “Hi ha molta gent que parla amb Hamas, i tenim intermediaris com Rússia, Noruega, Egipte i, naturalment, també els turcs i els siris“.

  Categories: Món, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: