Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Futbol, altitud i divisió internacional del treball

  Per Raimon Obiols | 5 July, 2007


  Imprimir Imprimir

  El nostre col·lega, Antonio Massip, ex-alcalde d’ Oviedo i magnífic company, va estar de baixa durant unes setmanes, però no va parar. Ens envià via SMS l’encàrrec de seguir el tema del veto de la FIFA als partits internacionals en estadis situats per damunt dels 2.500 m. d’altitud. Cosa que hem fet. Ahir, amb la Maria Badia, vem tenir una interessant conversa amb l’ambaixador de Bolívia a la Unió europea, Cristian Inchauste Sandoval. L’ambaixador coneix bé la qüestió, no sols perquè és representant d’un país molt afectat per la decisió de la FIFA, sinó perquè ell mateix ha estat futbolista. Ho demostrà enviant-nos, un parell d’hores després de l’entrevista, una carta resumint molt bé els seus arguments. És a dir, rematant la jugada.

  Inchauste creu – i té raó que “el futbol és un dels pocs terrenys de democràcia global des dels seus inicis, malgrat la forta i exagerada mercantilització d’aquest esport“. Cita Albert Camus (“Tot el que vaig aprendre sobre la moral i les obligacions dels homes ho dec al futbol”) i Pelé (“Recordin sempre que és sols un joc”) i afegeix que “el futbol és encara un dels terrenys més igualitaris del planeta” i “una de les expressions culturals amb una mobilització popular més significativa de la història de la humanitat”.

  L’ambaixador creu que l’origen de la decisió de la FIFA pot trobar-se en el fet que “la mercantilització del futbol ha dut a un èxode massiu de jugadors d’elit dels païssos sud-americans a Europa. Cada any un promig de 600 jugadors de Sudamèrica militen en les lligues europees”. Però el sistema d’eliminatòries aprovat per la pròpia FIFA fa que “cada jugador de seleccions nacionals, la major part professional a Europa, hagi de jugar 18 partits en l’espai d’un any i mig a Sud-americàsense comptar els partits de lliga europea, que sumen uns 60 a l’any, excloent participacions a la lliga de Campions o a la Copa UEFA”. El resultat és que “les hores de vol d’anada i tornada i les setmanes de preparació sumen, en detriment del jugador i òbviament també dels clubs”.

  “Més que l’altitud”, afegeix, “fa dècades que està comprovat que allò que fa realment mal als jugadors son els calendaris de competició cada vegada més apretats (tres partits per setmana com a mínim, contra dos de promig fa dues dècades) sense comptar els torneigs d’exhibició”. Creu Inchauste que això explica el fet que “als trenta anys els jugadors son quasi ancians pels camps d’avui”, i recorda Dino Zoff, capità de la selecció italiana, campió del món a Espanya, el 1982, amb 42 anys.

  La conclusió de l’ambaixador de Bolívia és la següent “Els beneficis dels drets de transmissió de venda dels drets esportius dels jugadors, entrades de guixeta, o accessoris esportius, es queden tots a Europa, creant una divisió internacional del treball en el futbol, en la que Amèrica del Sud exporta els jugadors, perdent valor i competitivitat en les seves lligues locals, i els clubs i federacions europees reben els rèdits”.

  “Tal vegada això”, conclou l’ambaixador, “on hem de cercar la veritable raó pel veto: un simple gest de protecció d’actius econòmics dels clubs europeus que curen dels seus jugadors sud-americans, generadors de riquesa”. Descarta la qüestió dels risc d’altitud: “Des de la creació del primer club bolivià al 1896, l’Oruro Real, a 3.600 m., passant per dues Copes d’Amèrica disputades a Bolívia, dos campionats sud-americans Sub-20, un sud-americàub-23, vuitanta anys de lligues de primera divisió, 7 anys de ‘Copas Libertadoras’ i quaranta anys d’eliminatòries sud-americanes a Bolívia, mai s’ha lamentat cap incident greu relacionat amb l’altitud en el nostre país”. “Per la mateixa regla de tres”, diu, “caldria vetar l’esquí a molts indrets”

  El president Evo Morales parlà fa pocs dies, a Zurich, amb el president de la FIFA, Joseph Blatter. Sembla que es reconsidera la mesura. El president del futbol bolivià Carlos Chávez, ha declarat que ha rebut una “comunicació oficial” de la FIFA informant que la selecció nacional podrà utilitzar l’estadi Hernando Siles de La Paz en l’ eliminatòria sud-americana pel Mundial de Sud-àfrica 2010. Seguirem d’aprop aquest assumpte.

  Categories: Amèrica Llatina, General, Món, Parlament europeu | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “Futbol, altitud i divisió internacional del treball”

  1. Notícies de Bolivia | Notes de Brussel·les Diu:
   January 16th, 2008 a les 20:37

   [...] (un interessant interlocutor, amb qui fa uns mesos havíem tingut l’oportunitat de parlar sobre futbol, altitud i divisió internacional del treball) vam fer un repàs sobre la situació crítica que viu Bolivia. Aquestes son algunes de les coses [...]

  2. Noticias de Bolivia | Notas de Bruselas Diu:
   January 18th, 2008 a les 12:31

   [...] interesante interlocutor, con quien hace unos meses habíamos tenido la oportunidad de hablar sobre fútbol, altitud y división internacional del trabajo) hicimos un repaso sobre la situación crítica que vive Bolivia. Éstas son algunas de las cosas [...]

  Comentaris

  Security Code: