- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Una “idea modesta” contra l’abstenció

Posted By Raimon Obiols On 1 July 2007 @ 17:52 In General,Política catalana | 1 Comment

A propòsit de les xifres inquietants d´abstenció en les darreres eleccions municipals (especialment a Catalunya, i més especialment a Barcelona), Francesc Trillas ha enviat una nota ben interessant al magazine on line de [1] Nou Cicle, que recomano llegir. Es titula [2] «[2] Una idea modesta per combatre la desafecció política».

«Arrel de les eleccions municipals s´ha parlat molt de l´abstenció, de la crisi de la política i els partits amb què sembla estar relacionada», escriu Trillas, que pensa que «en realitat, és molt més fàcil atribuir l´abstenció a aquesta crisi genèrica i vaga que trobar solucions».

Trillas és escèptic sobre els resultats que puguin obtenir els estudis dels experts que encarreguen algunes institucions : «Com que el problema té totes les característiques d´un problema de solució certa i multidimensional, dubto molt que les anàlisis a partir d´enquestes i comissions d´experts trobin el remei adequat. De fet, si són experts en aquest tema, com és que no han trobat encara la solució».

Proposa una iniciativa pràctica: posar en marxa un banc d´experi?ies contra l´abstenci??s tractaria que algun partit (ell es refereix particularment al PSC) convoqui un banc d´experiències micro-locals per combatre l´abstenció, estimulant i posant en marxa experiències concretes en distints barris i localitats. Podrien presentar propostes «les agrupacions del partit, grups de joves, associacions, fins i tot experts acadèmics (així podrien posar en pràctica la seva perícia). Les propostes escollides rebrien finançament del partit per posar en marxa la seva proposta durant un període de 18 o 24 mesos, i un cop transcorregut aquest període l´experiència seria avaluada i en funció de l´avaluació tindria continuïtat o no.»

« No es tracta aquí d’anticipar les propostes que es podrien presentar (la imaginació hauria de primar fort)», conclou Trillas«però podrien anar des de reunir grups de joves escala per escala, fins a contactes personals de l´alcalde amb nuclis d´abstencionistes; passant per campanyes de porta a porta fetes amb temps i contacte previ amb les persones a visitar; o pressupostos participatius per a temes concrets; o experiències utilitzant les noves tecnologies vinculades a Internet; o obrir els locals de les agrupacions del partit per a les reunions amb grups amb problemes específics; o recuperar militants passius del partit perquè esdevinguin agents contra l´abstenció, sotmetre les polítiques de l´ajuntament en un barri a un examen participatiu i rigorós a canvi d´un compromís d´anar a votar el dia de les eleccions».

Quico Trillas quan alerta de la possible inutilitat pràctica de discussions genèriques o d’estudis dels experts. En la mesura que el fenomen d´allò que encertadament anomena «desafecció política» (de la que l´abstenció el vot en blanc seria la simptomatologia alarmant) és un problema de solució certa i multidimensional, «la realització d’aquestes experiències concretes i pràctiques que proposa Trillas podria ser una iniciativa interessant».


1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Una “idea modesta” contra l’abstenció"

#1 Pingback By Una “idea modesta” contra l’abstenció « Diari de David Sanuy : Badia del Vallès On 25 August 2007 @ 4:05

[...] Font: Notes de Brusel·les [...]


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=71

URLs in this post:
[1] Nou Cicle: http://www.noucicle.org/i_portada.php
[2] «: http://www.noucicle.org/NCarticles/1611.html