Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Una “idea modesta” contra l’abstenció

  Per Raimon Obiols | 1 July, 2007


  Imprimir Imprimir

  A propòsit de les xifres inquietants d´abstenció en les darreres eleccions municipals (especialment a Catalunya, i més especialment a Barcelona), Francesc Trillas ha enviat una nota ben interessant al magazine on line de Nou Cicle, que recomano llegir. Es titula «Una idea modesta per combatre la desafecció política».

  «Arrel de les eleccions municipals s´ha parlat molt de l´abstenció, de la crisi de la política i els partits amb què sembla estar relacionada», escriu Trillas, que pensa que «en realitat, és molt més fàcil atribuir l´abstenció a aquesta crisi genèrica i vaga que trobar solucions».

  Trillas és escèptic sobre els resultats que puguin obtenir els estudis dels experts que encarreguen algunes institucions : «Com que el problema té totes les característiques d´un problema de solució certa i multidimensional, dubto molt que les anàlisis a partir d´enquestes i comissions d´experts trobin el remei adequat. De fet, si són experts en aquest tema, com és que no han trobat encara la solució».

  Proposa una iniciativa pràctica: posar en marxa un banc d´experi?ies contra l´abstenci??s tractaria que algun partit (ell es refereix particularment al PSC) convoqui un banc d´experiències micro-locals per combatre l´abstenció, estimulant i posant en marxa experiències concretes en distints barris i localitats. Podrien presentar propostes «les agrupacions del partit, grups de joves, associacions, fins i tot experts acadèmics (així podrien posar en pràctica la seva perícia). Les propostes escollides rebrien finançament del partit per posar en marxa la seva proposta durant un període de 18 o 24 mesos, i un cop transcorregut aquest període l´experiència seria avaluada i en funció de l´avaluació tindria continuïtat o no.»

  « No es tracta aquí d’anticipar les propostes que es podrien presentar (la imaginació hauria de primar fort)», conclou Trillas«però podrien anar des de reunir grups de joves escala per escala, fins a contactes personals de l´alcalde amb nuclis d´abstencionistes; passant per campanyes de porta a porta fetes amb temps i contacte previ amb les persones a visitar; o pressupostos participatius per a temes concrets; o experiències utilitzant les noves tecnologies vinculades a Internet; o obrir els locals de les agrupacions del partit per a les reunions amb grups amb problemes específics; o recuperar militants passius del partit perquè esdevinguin agents contra l´abstenció, sotmetre les polítiques de l´ajuntament en un barri a un examen participatiu i rigorós a canvi d´un compromís d´anar a votar el dia de les eleccions».

  Quico Trillas quan alerta de la possible inutilitat pràctica de discussions genèriques o d’estudis dels experts. En la mesura que el fenomen d´allò que encertadament anomena «desafecció política» (de la que l´abstenció el vot en blanc seria la simptomatologia alarmant) és un problema de solució certa i multidimensional, «la realització d’aquestes experiències concretes i pràctiques que proposa Trillas podria ser una iniciativa interessant».

  Categories: General, Política catalana | 1 Comentari »

  Un comentari per “Una “idea modesta” contra l’abstenció”

  1. Una “idea modesta” contra l’abstenció « Diari de David Sanuy : Badia del Vallès Diu:
   August 25th, 2007 a les 4:05

   [...] Font: Notes de Brusel·les [...]

  Comentaris

  Security Code: