Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Convenció pel Futur: una crida al debat i a l’acció

  Per Raimon Obiols | 29 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  La iniciativa de la “Convenció pel Futur” ha sorgit de converses entre persones que creiem que a Catalunya s’estan produint canvis de tot ordre (econòmics, socials, culturals, polítics) que demanen una innovació forta en el terreny de les idees i programes de progrés i canvi social, del catalanisme i de la revitalizació de la vida democràtica. No és una proposta sortida de cap grup constituit. És una “autoconvocatòria” oberta a tothom que comparteixi una voluntat de renovació del socialisme i de l’esquerra; de recerca de noves respostes progressistes al servei de l’autogovern de Catalunya, de reforma federal d’Espanya i de construcció de l’Europa política i social. I que cal exercir noves formes de debat i d’acció per renovar la política.

  Heus ací el projecte de Crida que hem preparat:

  Ens proposem celebrar, al llarg del proper any i mig, una Convenció pel Futur, amb l’objectiu d’aplegar ciutadans i ciutadanes actius, per parlar, discutir i imaginar conjuntament el millor futur possible per Catalunya, d’acord amb uns valors i objectius compartits.

  Les nostres motivacions venen de lluny: una necessitat de justícia i de llibertat que té per instrument la lluita per la igualtat i que ha motivat un combat social i polític de les esquerres i del socialisme,  amb una llarga història de lluites i de cultura,  que es projecta en el present i en el futur. Aquest combat s’afronta avui, ací i a tot el món, a noves situacions, complexes i contradictòries, i a forces contràries que pretenen el desplegament d’una economia i una societat fonamentades en la primacia del diner i del “ciutadà consumidor” (consumidor també de política).

  La reducció de la política als seus aspectes “professionals” genera desafecció i desconfiança. No és sols el problema de l’ abstenció electoral: el problema  afecta la vitalitat dels nostres sistemes democràtics i la pròpia cohesió de les nostres societats, amb el risc d’una deriva cap a la disgregació social i l’anomia, i d’una una evolució negativa cap a l’afebliment de la política democràtica, els replegaments insolidaris i corporatius i les exasperacions i manipulacions identitàries. Una política afeblida i isolada en les institucions, corporativitzada i sense idees, tendiria a accentuar els problemes, a generar una crisi general de confiança.

  Per això ens plantegem com a cosa urgent el problema de la revitalització democràtica i social del nostre país. En un moment de ràpida evolució vers una societat  més complexa i individualitzada, que genera noves actituds personals i col·lectives, Catalunya tindrà una evolució positiva si es verifiquen a la vegada una bona acció de govern i un procés polític i social general que reforci els valors comuns de progrés, cohesió social, unitat civil, solidaritat i pluralisme.   La participació intel.ligent i voluntària dels ciutadans i ciutadanes lliures i conscients d’allò que ens juguem avui, a Catalunya i al món, no és sols un objectiu desitjable: és una necessitat indispensable.

  Volem discutir sobre  el present i el futur de Catalunya, sobre  els seus reptes i tendències, i contribuir així a l’elaboració de noves alternatives,  idees  i propostes pel   catalanisme social i de progrés, perquè creiem que sols uns projectes progressistes col.lectius, profundament renovats i àmpliament compartits,  poden donar resposta als reptes que tenim al davant.  Amb  la convocatòria de la Convenció pel Futur, ens proposem un doble objectiu: l’elaboració de nous continguts i propostes que sorgeixin de les diverses aportacions i  d’un debat de fons; però també el propi debat col.lectiu en ell mateix,  com a dinamitzador de contactes, intercanvis, iniciatives i participació.

  Ens adrecem a tots aquells i aquelles que comparteixen una voluntat de renovació del socialisme i de l’esquerra; de recerca de noves respostes progressistes al servei de l’autogovern de Catalunya, de la reforma federal d’Espanya i de la construcció de l’Europa política; de participació en noves formes de debat i d’acció per renovar la política.

  Les principals qüestions que la Convenció pel Futur vol debatre son les següents:

  1. L’augment de la cohesió i de la solidaritat socials, les respostes a la immigració i el manteniment de la unitat civil del poble de Catalunya.
  2. Una gestió eficaç dels serveis públics (especialment l’educació i la sanitat) i de les polítiques socials (vivenda, especialment), en una perspectiva de combat incansable contra les desigualtats.
  3. Una política de seguretat, de caràcter integral : de les persones, dels béns, de les condicions de vida i de treball dels ciutadans i ciutadanes.
  4. La mobilització de totes les forces i experiències col·lectives i de tots els talents del país, per adaptar-lo als canvis tecno-socials i els reptes d’excel·lència, d’infrastructures modernes i de formació que plantegen l’economia global i la societat del coneixement.
  5. Una política d’inversió massiva i intel.ligent en la nostra principal riquesa: els nostres recursos humans i culturals,  de coneixement i creació.
  6. El desenvolupament sostenible i la cura i l’embelliment de Catalunya, de les seves ciutats, pobles i paisatges,  mitjançant una exemplar política territorial, urbanística, paisatgística i mediambiental. Catalunya no pot ser la víctima de l’acció del  capitalisme especulatiu sobre el territori.
  7. El desplegament i aprofundiment de l’autogovern català, sobre la base del nou Estatut,  i la realització, entre tots i totes,  d’un projecte  compartit, inclusiu i integrador de país.  Catalunya és de tots i totes,  i la seva societat i les seves institucions no poden estar  ni dividides ni en mans de cap partit, elit  o grup de poder.
  8. Una Catalunya oberta i present  a  Europa i al món, capaç de desplegar un paper de primera línia en la integració europea i d’assumir les seves responsabilitats en la recerca de la pau, la lluita contra la pobresa, el comerç just, la reducció de les desigualtats i el diàleg entre les cultures.

  En un diàleg sense apriorismes, a través de la lliure confrontació participativa,  volem contribuir a definir noves respostes a aquests reptes. Fem una crida a totes aquelles persones i grups que volen una política amb sentit,  i  aspiren a desenvolupar-la dins de la societat (entre els joves, a les empreses i associacions, als sindicats, a les universitats, en el món professional i cultural, etc.).  per a que s’uneixin a nosaltres en els treballs de la Convenció pel Futur.

  Catalunya, Juny de 2007.

  Ací podeu trobar la pàna web de la Convenció pel Futur.

  Categories: General, Política catalana | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: