Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  PS francès: dies decisius

  Per Raimon Obiols | 17 November, 2008


  Imprimir Imprimir

  Fa temps que vaig arribar a la conclusió que en els congressos dels partits, quan hi ha discrepàncies, hi ha sempre el risc que es produeixin fenomens de licantropia. Quan hi ha dos o més sectors discrepants, sota la lluna plena congressual es pot prodïr la transformació del “partit-democràtic” en “partit-llop“: els dirigents dels grups confrontats s’esgoten i s’exciten en llargues discussions nocturnes, en les que inevitablement es barregen les qüestions de la política a realitzar amb les del poder, personal o de grup, a exercir: els càrrecs a ocupar.>> Els delegats i delegades d’un o altre sector se senten poc i mal informats, s’impacienten, s’exasperen. A altes hores de la matinada, les probabilitats d’errors irreflexius van augmentant…

  Això és, entre altres coses, el què ha succeït en el Congrés que el PS francès ha celebrat a Reims el passat cap de setmana. Prèviament, quatre mocions havien estat sotmeses a la consideració i al vot de les bases del partit: la que encapçalava Ségolène Royal va obtenir la primera posició, amb quasi el 30 % dels vots. En segona posició, la moció de Bertrand Delanoë (25,2%), seguida a molt poca distància per la de Martine Aubry (24,3%). En quarta posició, l’esquerra del partit, encapçalada per Benoît Hamon, recollia el 18,5% dels sufragis.

  Arribà la nit congressual del dissabte al diumenge, i no hi va haver manera de posar-se d’acord. A la comissió de resolucions, els partidaris de Delanoë i d’Aubry no van voler prendre el text de Royal com a base per a una eventual moció de consens. A quarts de dues de la matinada, Ségolène Royal abandonava el congrés. Les altres mocions tampoc aconseguiren posar-se d’acord entre elles, de tal manera que el Congrés acabà pràcticament sense conclusions, excepte que calia aplicar els estatuts i procedir, el proper dijous dia 20, a l’elecció directe per les bases del nou primer secretari, o secretària.

  Ségolène Royal i Benoît Hamon es declararen immediatament candidats. Ho féu després Martine Aubry. No així Delanoë, que inicialment donà llibertat de vot als membres del seu corrent, però ara acaba de demanar que es voti a Martine Aubry.

  En el vot dels militants del 6 de novembre, els resultats obtinguts per les mocions de Delanoë i de Martine Aubry sumen quasi el 50% necessari perquè aquesta pugui ser elegida. No serà gens fàcil a Ségolène Royal guanyar contra aquesta coalició. Però tot és possible, en un partit que es troba, lògicament, en una situació de gran trasbals col.lectiu. Si no hi ha majoria absoluta d’un dels tres candidats en la votació del dijous, es tornarà a votar el divendres entre els dos que hagin obtingut més vots.

  Aquí trobareu (en francès) el text de les crides que els tres candidats han adreçat a tots els afiliats i afiliades del PS francès.

  Categories: Politica europea, Socialisme | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: