- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Consell europeu: acord de matinada

Posted By Raimon Obiols On 23 June 2007 @ 7:55 In General,Parlament europeu,Politica europea | No Comments

Finalment, a les 4,30 h. de la matinada del dissabte, el Consell europeu sembla haver acabat. Els caps d´estat i de govern i de govern s´han posat d´acord sobre el mandat que fixa el futur Tractat simplificat. Una nit agitada, plena de rumors i sobresalts. A les dotze semblava els polonesos acceptaven finalment la fòrmula de compromís sobre el sistema de vot per doble majoria.

A les 3 h. de la matinada, canvi d´escena : Lech Kaczynski, després de consultes telefòniques amb el bessó Jaroslaw, torna a dir que no i exigeix de nou que l´aplicació del comprpmís es produeixi el 2020 i no el 2014. En tot l´estira-i-arronsa planava l´amenaça de Merkel d´excloure Polònia de la futura Conferència intergovernamental en la que els altres 26 estat decidiran les reformes.

En paral.lel a la discussió amb els bessons polonesos, Angela Merkel ha tingut de fer front a un grup de països (Àustria, Bèlgica, Espanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Luxemburg) que, davant les modificacions proposades al projecte de mandat per la Conferència intergovernamental, han considerat que es feien masses concessions als britànics. Hi ha hagut algunes noves rectificacions. Finalment, les coses sembla que han acabat així :

Nou sistema de vot: El Tractat manté la proposta del projecte constitucional, de doble majoria (55 dels Estats, 65 % de la població)Le traité reprendra le système de vote à la double majorité (55% des Etats-membres et 65% Aquest sistema reemplaçarà l’actual el 2014. Fins el 2017, un estat membre podrà invocar el « compromís de Ioannina ».

Extensió del camp de la majoria qualificada : Esdevindrà la regla per 51 àmbits nous, entre ells la política econòmica, la  cooperació judicial i policial  i l’educació. La unanimitat seguirà sent la regla  en política exterior, seguretat social, fiscalitat o cultura. La Gran Bretanya ha obtingut restar exempta en matèria de cooperació judicial i policial.

Presidència del Consell : Tindrà un mandat de dos anys i mig, renovable una vegada. Serà una funció inconpatible amb altres responsabilitats nacionals.

Alt representant: Incorporarà les funcions que ara tenen, per separat, Mr. PESC i el comissari de relacions exteriors (Solana i Ferrero-Waldner).

Carta dels drets fonamentals  : Tindrà un caràcter jurídicament vinculant, excepte en el Regne Unit.

Parlament europeu : Extensió del procediment de codecissió, que dona al PE un dret de veto, a altres àmbits, com justícia i afers interiors.

Parlaments dels estats membres  : Disposaran d’un mecanisme d’alerta prèvia reforçat enfront dels projectes de legislació europea. La Comissió europea haurà de reexaminar tot projecte contestat per 1/3 dels vots atribuits als Parlaments dels estats membres.

—————–

Alguns comentaris sobre les 19 hores de negociació del Consell europeu:

  • Per Lluís Bassets ([1] Perros verdes en las noches blancas), «Los hermanos Kascynski son como perros verdes, lo más raro que alguien pueda toparse hoy en la polítca europea. Pero su actitud, su terrible órdago de esta noche, no es un meteorito caído del cielo. Responde a muchos años de labor de zapa contra Europa, a mucho dinero invertido para evitar que la Unión Europea se convierta algún día en un agente que cuente en la escena internacional ».
  • Jean-Marcel Bouguereau ([2] Les xénophobes de Varsovie) escriu : « Le Premier ministre polonais a déclaré mardi que “sans (la guerre de) 1939-1945, la Pologne serait aujourd’hui un pays de 66 millions d’habitants”. L’un de ses conseillers est même allé jusqu’à proposer d’exclure les 7,5 millions d’étrangers résidant en Allemagne du calcul du nombre des habitants, l’Allemagne ne comptant ainsi que 75 millions d’habitants et n’ayant donc droit à moins de votes ».


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=61

URLs in this post:
[1] Perros verdes en las noches blancas: http://blogs.elpais.com/lluis_bassets/2007/06/perros-verdes-e.html#more
[2] Les xénophobes de Varsovie: http://tempsreel.nouvelobs.com/actualites/opinions/commentaires/20070622.OBS3286/les_xenophobes_de_v
arsovie.html