Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Consell europeu: acord de matinada

  Per Raimon Obiols | 23 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  Finalment, a les 4,30 h. de la matinada del dissabte, el Consell europeu sembla haver acabat. Els caps d´estat i de govern i de govern s´han posat d´acord sobre el mandat que fixa el futur Tractat simplificat. Una nit agitada, plena de rumors i sobresalts. A les dotze semblava els polonesos acceptaven finalment la fòrmula de compromís sobre el sistema de vot per doble majoria.

  A les 3 h. de la matinada, canvi d´escena : Lech Kaczynski, després de consultes telefòniques amb el bessó Jaroslaw, torna a dir que no i exigeix de nou que l´aplicació del comprpmís es produeixi el 2020 i no el 2014. En tot l´estira-i-arronsa planava l´amenaça de Merkel d´excloure Polònia de la futura Conferència intergovernamental en la que els altres 26 estat decidiran les reformes.

  En paral.lel a la discussió amb els bessons polonesos, Angela Merkel ha tingut de fer front a un grup de països (Àustria, Bèlgica, Espanya, Grècia, Hongria, Itàlia, Luxemburg) que, davant les modificacions proposades al projecte de mandat per la Conferència intergovernamental, han considerat que es feien masses concessions als britànics. Hi ha hagut algunes noves rectificacions. Finalment, les coses sembla que han acabat així :

  Nou sistema de vot: El Tractat manté la proposta del projecte constitucional, de doble majoria (55 dels Estats, 65 % de la població)Le traité reprendra le système de vote à la double majorité (55% des Etats-membres et 65% Aquest sistema reemplaçarà l’actual el 2014. Fins el 2017, un estat membre podrà invocar el « compromís de Ioannina ».

  Extensió del camp de la majoria qualificada : Esdevindrà la regla per 51 àmbits nous, entre ells la política econòmica, la  cooperació judicial i policial  i l’educació. La unanimitat seguirà sent la regla  en política exterior, seguretat social, fiscalitat o cultura. La Gran Bretanya ha obtingut restar exempta en matèria de cooperació judicial i policial.

  Presidència del Consell : Tindrà un mandat de dos anys i mig, renovable una vegada. Serà una funció inconpatible amb altres responsabilitats nacionals.

  Alt representant: Incorporarà les funcions que ara tenen, per separat, Mr. PESC i el comissari de relacions exteriors (Solana i Ferrero-Waldner).

  Carta dels drets fonamentals  : Tindrà un caràcter jurídicament vinculant, excepte en el Regne Unit.

  Parlament europeu : Extensió del procediment de codecissió, que dona al PE un dret de veto, a altres àmbits, com justícia i afers interiors.

  Parlaments dels estats membres  : Disposaran d’un mecanisme d’alerta prèvia reforçat enfront dels projectes de legislació europea. La Comissió europea haurà de reexaminar tot projecte contestat per 1/3 dels vots atribuits als Parlaments dels estats membres.

  —————–

  Alguns comentaris sobre les 19 hores de negociació del Consell europeu:

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: