Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Consell europeu: ha arribat el moment

  Per Raimon Obiols | 21 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  El Consell europeu comença avui, a les 17?30 h., amb un debat dels caps d’estat i de govern sobre l’adopció de l’euro a Malta i Xipre, en presència del president de la Banca central europea, Jean-Claude Trichet. Després hi haurà un intercanvi de punts de vista amb el president del Parlament europeu, Hans-Gert Péttering. A les 19 h començaran a discutir la qüestió de la revisió del Tractat. La jornada (i probablement la nit) del divendres es dedicarà a la negociació del Tractat. Veurem què passa el dissabte (s’han reservat hotels).

  Aparentment, les posicions dels governs segueixen sense canvis, cosa que fa preveure sessions llarges i difícils de negociació. La presidència alemanya, encara que ha constatat una “gran voluntat de compromís” de tots els caps d’estat i de govern, no ha exclòs la possibilitat d’un fracàs. Junt amb altres governs partidaris del Tractat constitucional, ha dit que no estava disposada a un compromís a qualsevol preu. Ha afegit, desdramatitzant, que acabar sense acord “no sería la fí del món“, i que en aquesta eventualitat “caldria fer un nou intent d’ací uns mesos“.

  Els estats membres quie han ratificat el Tractat constitucional han fet dues concessions indispensables per fer possible un compromís: acceptar que el nou Tractat simplificat no impliqui la “fusió” de tots els Tractats anteriors, i renunciar als símbols i al preàmbul del Tractat constitucional. És un punt de partida raonable per un possible acord. D’altra banda, la “plataforma comú” franco-espanyola té un valor simbòlic i polític evident, si tenim en compte que van fer referèndums amb resultats oposats. Els dos Estats amb posicions de partida jurídicament més allunyades han mostrat que era possible trobar un acord general.

  En la reunió de xerpes del dimarts passat, la presidència alemanya va distribuir un primer projecte de mandat per l’obertura d’una CIG. Sembla que el treball preparatori dels xerpes ha permet fer un llistat de solucions possibles per tota la sèrie de problemes i reivindicacions que plantegen distints Estats membres. D’aquest llistat, uns deu punts d’elevat “contingut polític” hauran de ser tractats directament pels caps d’estat i de govern. Son molts, potser masses.

  La presidència alemanya ha acceptat que un d’ells sigui la reclamació polonesa de l’ “arrel quadrada” per esmenar el criteri de “doble majoria” previst en el Tractat constitucional. Però sembla decidida a impedir, amb el suport d’una gran majoria d’Estats membres (25), que vagi més enllà i arribi a plantejar-se en la futura Conferència intergovernamental, per tal d’evitar que es torni a obrir tot el paquet institucional, incloses la qüestió del tamany de la Comissió i la del nombre d’escons del PE. Si finalment s’obrís la qüestió, el govern espanyol plantejaria unes noves reivindicacions. Els britànics mantenen les seves reserves a la Carta de drets fonamentals, a l’extensió en diversos camps de la majoria qualificada (especialment en matèria de justícia i afers interiors) i a la figura d’un “ministre d’afers exteriors“. Això podria implicar que el Regne Unit només participés parcialment en un nou Tractat, mitjançant derogacions que deixessin al marge els britànics.

  Si el nou Tractat no dóna un caràcter vinculant a la Carta de drets fonamentals, els sindicats europeus faran campanya contra el nou Tractat i invitaran el Parlament europeu a no donar-li suport. El dimecres el secretari de la CES, John Monks, li va dir a Barroso que “sense Carta no hi ha Tractat” i llençà una crida a “donar suport als drets fonamentals, és a dir el dret de vaga, de negociació, d’informació i consulta dels treballadors, de protecció dels treballadors contra els acomiadaments injustos, per la seguretat social i per les bones condicions de treball ». En la carta d’invitació al Consell, Angela Merkel afirma que «només si ens mantenim units podrem resoldre les qüestions que figuren en l’ordre del dia de la reunió del Consell europeu“. Després de la pausa de reflexió de dos anys, afegeix, “l’opinió pública europea espera ara de nosaltres que ens comprometem en les reformes que necessita la Unió europea. Després de les consultes d’aquests darrers mesos, ha arribat el moment de fixar el full de ruta de la revisió del Tractat“.

  Veure:

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: