Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Demà comença el Consell europeu

  Per Raimon Obiols | 20 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  Un dia abans de l’inici del Consell europeu que es reunirà a Brussel:les, hi ha dues realitats en marxa, funcionant activament: una en superfície i una altra a porta tancada. Com succeeix en tants altres afers, no únicament polítics, allò que es diu de portes enfora no coincideix forçosament amb allò que es diu en confiança.

  Externament, els governs fan exhibició de musculatura i tendeixen a endurir el discurs. Una altra cosa és el que es diu en “petit comité“. A molts, per exemple, ens hauria agradat ser a la reunió dels xerpes dels caps d’Estat i de govern, ahir a Brussel·les. Poques coses s’han filtrat. Els representants dels 18 països que han ratificat el Tractat constitucional van posar de manifest la seva “real voluntat de compromís“, i van fer gala de les seves “concessions” (per exemple en matèria de símbols de la Unió) sempre i quan tothom faci prova de flexibilitat i es mantinguin els elements centrals del Tractat, entre els quals la Carta de drets fonamentals. El Regne Unit i els Països Baixos s’oposen a que el text integral de la Carta formi part del Tractat, però sembla que estarien disposats a que en el text del “Tractat simplificat” hi hagi una referència a la Carta i al seu caràcter constrinyent.

  El diumenge, la ministra polonesa Anna Fytoga va intervenir llargament per explicar les raons per les que el seu govern considera “inacceptables” els criteris acordats de doble majoria. Va tornar a plantejar la fòrmula polonesa de repartiment dels vots mitjançant la fòrmula de l’arrel quadrada del nombre d’habitants (en milions) de cada Estat membre. És una fòrmula que, sorprenentment, està guanyant alguns adeptes (François Bayrou el darrer, ha dit que “les propostes poloneses no són idiotes” i que n’ha parlat amb Sarkozy). Però gairebé tothom considera que la proposició polonesa és extemporània, és a dir plantejada massa tard, fora de temps. El ministre txec d’afers europeus, Alexandr Vondra, ha fet unes declaracions de tebi suport als polonesos: “No volem veure Polònia isolada. Hem de trobar un compromís que no sigui una capitulació polonesa. Caldria un compromís en el que ningú morís“, va dir fent al·lusió a les declaracions del primer ministre Kaczynski en les que es mostrà disposat a “morir per l’arrel quadrada“. Una possible via de compromís podria ser, ultra les que vaig apuntar en una nota anterior, retardar durant un temps l’entrada en vigor de la doble majoria.

  Frank-Walter Steinmeier ha alertat sobre les pèssimes conseqüències d’un fracàs del Consell: “Si no hi ha compromís, tothom perdrà, la Unió europea i tots els països membres. No hi haurà guanyador“, va dir dilluns a Luxemburg. Però tant el seu govern, com els de França, Espanya, Itàlia i altres països, han dit que preferien un fracàs del Consell a un mal acord. La qüestió és com posar-se d’acord sobre quines són les concesssions possibles, dels uns i dels altres, i quins són els elements irrenunciables, substancials que distingeixen un “bon acord” d’un “mal acord“. A finals de setmana, més enllà dels indicis i rumors d’aquests moments, tindrem tots els elements damunt la taula, quan conclogui el Consell europeu que comença demà.

  Categories: General, Parlament europeu, Politica europea | 1 Comentari »

  Un comentari per “Demà comença el Consell europeu”

  1. Consell europeu: ha arribat el moment | Notes de Brussel·les Diu:
   June 21st, 2007 a les 13:17

   [...] Demà comença el Consell europeu [...]

  Comentaris

  Security Code: