- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

“Mama Africa”

Posted By Raimon Obiols On 10 November 2008 @ 13:06 In Món | No Comments

[1] La mort, ahir, de Miriam Makeba, la cantant i activista sud-africana, s´ha produït en unes circumstàncies significatives. Makeba, de 76 anys, va morir ahir d´un atac de cor, immediatament després d´actuar en un concert a Nàpols en suport de Roberto Saviano, l´escriptor italià autor de “Gomorra“, amenaçat de mort per la Camorra. “Ha estat molt propi d’ella que els seus últims moments els visqués sobre l’escenari, enriquint els cors i les vides d’altres i, novament, en suport d’una bona causa“, ha dit Nelson Mandela.

Mama Africa“, com era coneguda, havia patit un llarg exili (de 31 anys!) a causa del seu compromís actiu per la democràcia, els drets civils, i contra el règim racista d´ “apartheid” que patia el seu país. Les autoritats sud-africanes de l´època li retiraren el passaport el 1960 i no va poder tornar a Johannesburg fins el1990, quan els canvis democràtics ja s’albiraven.

El 1976, l´any de les grans mobilitzacions populars de Soweto, Makeba va parlar a les Nacions Unides denunciant el règim racista. És significatiu que aquest respongués prohibint la difusió de les seves cançons. Tenien les seves raons i sabien el què es feien: de fet, la música va jugar un paper fonamental en la lluita contra l´ “apartheid“.

Per moltes dècades, anys abans que jo anés a presó, Ma Miriam va ocupar un lloc important en les nostres vides i vam disfrutar de les seves commovedores actuacions“, ha dit Mandela en un comunicat, en què assenyala que la seva música “va inspirar un sentiment d’esperança en tots nosaltres, els sud-africans”.

Aquí teniu una peça de Miriam Makeba, “Soweto Blues“:


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=560

URLs in this post:
[1] Image: http://www.noucicle.org/obiols/wp-content/uploads/2008/11/makeba1.jpg