- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Incert Consell europeu

Posted By Raimon Obiols On 19 June 2007 @ 20:24 In General,Parlament europeu,Politica europea | 1 Comment

Jo no diria que el més calent és a l’aigüera, però la veritat és que són considerables les incògnites sobre què sortirà del Consell europeu que comença demà passat a Brussel·les. Sobre la base que allò que s’intenta és el consens sobre un “Tractat simplificat“, hi ha dos possibles escenaris extrems. La realitat més probable (encara que jo no hi posaria la mà al foc) és que el resultat se situi més o menys a mig camí de l’un i de l’altre.

Escenari positiu (pel qui hem defensat el Tractat constitucional que sortí de la Convenció i que fou rubricat pel caps d’estat i de govern): que el nou Tractat reculli totes les innovacions jurídiques i polítiques substancials d’aquell projecte. És a dir: un president permanent del Consell, una extensió dels poders del Parlament europeu, un ministre d’afers exteriors, una composició més restringida i eficaç de la Comissió, un nou criteri de decissió en el si del Consell, la personalitat jurídica de l’UE, el caràcter vinculant de la Carta de drets fonamentals, l’extensió del vot per majoria qualificada, etc. És ha dir, la preservació de la substància del Tractat constitucional.

Escenari negatiu, en l’altre extrem: la paràlisi com a fruit d’un desacord profund: una crisi involutiva del projecte de construcció de l’Europa política. L’única cosa que es pot assegurar en aquests moments és que el doble “no” franco-holandès, lluny de provocar (com afirmaven alguns dels seus promotors, també a casa nostra) no ha significat un “xoc saludable” sinó una crisi negativa: una aturada de “reflexió” que ha durat un parell d’anys, i un retorn amb força de la negociació intergovernamental, que ara es desenvolupa amb alguns aspectes coneguts per l’opinió pública, però amb altres d’opacs, a través de la diplomàcia secreta i els compromisos en cenacles molt reduïts. Fins i tot si es verifiqués l’ “escenari positiu“, això significa un pas enrere.

Aquesta situació, amb la seva considerable incertesa, em porta a una consideració sobre el “conseqüencialisme” en política. Les posicions polítiques no sols han de ser coherents; han de preveure també, dialècticament, les seves conseqüències, les reaccions que generen, els resultats que raonablement es poden esperar. Els partidaris de la Convenció i de la Constitució vam subvalorar els efectes que l’acceleració i l’ambició del “procés constituent” produïrien en els pobles i en els governs d’Europa. I l’esquerra favorable a Europa que cregué en l’efecte catàrtic d’un “no” s’equivocà encara més, de mig a mig. Ara el resultat depèn d’unes negociacions forçosament restringides, i de l’actitud que finalment prendràn els govern “euroescèptics” (Gran Bretanya, Polònia, República Txeca). Cal esperar una sortida raonable, sense fer-se masses il·lusions, i pensar que la partida continúa. L’objectiu principal serà treballar, en la nova situació, sigui quina sigui, per convèncer cada vegada més gent d’allò que creiem evident: que la solució dels nostres problemes presents i futurs passa per avançar cap a més Europa i cap a una Europa millor, més pròxima, més eficaç, més democràtica.


1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Incert Consell europeu"

#1 Pingback By Consell europeu: ha arribat el moment | Notes de Brussel·les On 21 June 2007 @ 10:21

[...] Incert Consell europeu [...]


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=55