Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  “Morir per l’arrel quadrada”

  Per Raimon Obiols | 18 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  A finals de maig, el primer ministre polonès, Jaroslaw Kaczynski, va afirmar: “Estem disposats a morir per l´arrel quadrada“. Es tracta probablement d´una exageració, però el cert és que el govern d´aquest país mostra fins ara una actitud inflexible pel que fa a l´exigència de replantejar els criteris per a fixar els vots dels que disposarà cada país en el Consell europeu.

  Ara Polònia rebutja els sistema d´adopció d´acords per majoria qualificada en el consell (55% d´Estats i 65% de població) que creu que beneficia a Alemanya en detriment de Polònia, i proposa atribuir el nombre de vots en funció de l´arrel quadrada del nombre (en milions) d´habitants de cada Estat. Amb això el seu pes relatiu no augmentaria, però en canvi aconseguiria que el dels quatre Estats més poblats (especialment Alemanya) es reduís significativament. El govern polonès està sol en aquest afer, només amb un tebi suport de la República Txeca.

  De fet, el juny de 2004, els governs ja van introduir dues propostes en el projecte de Constitució per “tranquil·litzar” Polònia i Espanya: la minoria de bloqueig del 36 % de la població ha de representar almenys a quatre Estats (per no donar massa poder a Alemanya); i una declaració cojunta ressuscita el “compromís de Ioannina” que estableix que quan la majoria qualificada és molt justa i les condicions per una majoria de bloqueig s´han assolit en uns ¾, la discussió continuarà. Aquesta disposició estarà vigent durant cinc anys i després es podrà canviar per majoria qualificada.

  Això sembla convèncer els polonesos. Especialment no sembla convèncer els dos bessons polonesos. És un problema a afegir als que hauran d´afrontar, d´aquí quatres dies, els caps d´estat i de govern en un històric Consell europeu.

  O bé el govern polonès arriba a la conclusió que bloquejar en solitari tot el procés pot arribar a ser un mal negoci, o bé es trobarà previsiblement, una solució, un compromís. Podria ser, per exemple, fer permanent l´acord de Ioannina o convertir-lo en imperatiu.

  Categories: General, Politica europea | 2 Comentaris »

  2 comentaris per ““Morir per l’arrel quadrada””

  1. Demà comença el Consell europeu | Notes de Brussel·les Diu:
   June 20th, 2007 a les 16:32

   [...] “Morir per l’arrel quadrada” [...]

  2. Mañana empieza el Consejo europeo | Notas de Bruselas Diu:
   June 20th, 2007 a les 20:29

   [...] la raíz cuadrada”. Una posible vía de compromiso podría ser, además de las que apunté en una nota anterior, retrasar durante un tiempo la entrada en vigor de la doble [...]

  Comentaris

  Security Code: