Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  El retorn de Marx

  Per Raimon Obiols | 29 October, 2008


  Imprimir Imprimir

  Marx s´està posant de moda“: en una entrevista en el diari alemany Neue Ruhr Neue Rheinzeitung, Jérn Schütrumpf, de l´editorial>> Karl-Dietz-Verlag, comenta així l´augment de vendes de l´obra de Karl Marx, El Capital, en aquest període de crisi financera.
  L´editorial berlinesa està venent tres vegades més exemplars del primer volum del llibre de Marx que fa tres anys i espera que el número de vendes augmenti encara més d´ací a final d´any. Els nous lectors són “d´una nova generació d´estudiosos que han tingut d´admetre que le promeses neoliberals no han estat realitzades“.

  El nom duel filòsof i economista alemany, mort a Londres el 1883 i célebre per la seva crítica del capitalisme, torna a ser esmentat pels polítics i experts a conseqüència de la intensificació de la crisi financera.
  A finals de setembre, el ministre alemany de finances, Peer Steinbrück, va dir, en una entrevista al setmanari Spiegel, que “certs elements de la teoria de Marx no son del tot falsos” com l´afirmació que el capitalisme tendeix a autodestruir-se a causa de la seva avidesa. Vaig comentar, en els mateixos dies, el cap de l´esgèsia anglicana, l´arquebisbe de Canterbury Rowan Williams, deia en el setmanari The Spectator que Karl Marx va “fer notar ja fa temps la manera com el capitalisme desregulat pot esdevenir una mena de mite, atribuint realitat, poder i mitjans d´acció a coses que no tenen existència per elles mateixes
  El dimarts passat fóu el nou premi Nobel d´économia, el nord-americà Paul Krugman, qui cità el nom de Karl Marx, però referint-lo a Roosevelt: “no tornarem a Karl Marx, però tornarem a descobrir coses que ja havia descobert Franklin Roosevelt fa 75 anys“, va dir a la cadena CNBC després de l´anunci de l´entrada del Tresor nord-americà en el capital de les grans banques.

  Categories: General, Socialisme | 3 Comentaris »

  3 comentaris per “El retorn de Marx”

  1. Notas de Roberto Abril » Post Topic » ¿Karl Marx ha muerto? Diu:
   October 30th, 2008 a les 16:15

   [...] Sus teorías económicas no han muerto, y creo que no morirán nunca. Aprovecho para hacer referencia a un artículo de Raimon Obiols en referencia a la situación económica actual y al renacer de las teorías de Marxistas. El retorn de Marx, per Raimon Obiols | 29 October, 2008 [...]

  2. joan Diu:
   November 9th, 2008 a les 11:10

   Tot i que molts elements de l’anàlisi que sobre el capitalisme va fer el Marx són encertats i fins i tot vigents, el que no ha de ser referent de l’esquerra democràtica, del socialisme democràtic és la seva praxi. Crec que el socialisme democràtic ha de tenir i té altres referents. El comunisme sempre ha volgut crear, a la socialdemocràcia, un complexe de culpa de no ser prou d’esquerres, i després ja hem vist què hi entenia el comunisme amb això de ser d’esquerres.

  3. Jordi Del Rio: Ser tres (pal?rom) | L'Hora Diu:
   October 26th, 2010 a les 17:02

   [...] sotscavar la democr?a de la mateixa manera. Raimon Obiols ens recordava fa poc en un interessant escrit al seu bloc, el retorn ideol????ament referencial de Marx fruit segurament de la situaci????on????a actual. [...]

  Comentaris

  Security Code: