Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Un editorial de L’Hora: Catalunya, balanç d’etapa

  Per Raimon Obiols | 17 April, 2013


  Imprimir Imprimir

  arturmas

  Que a Catalunya la situació actual és de confusió és d’una evidència aclaparadora. De moment, el “viatge a Ítaca” del president Mas es fa a les palpentes, en la foscor de reunions secretes, entre una boira espessa sobre les condicions, el contingut i el calendari d’una futura consulta, i enmig d’un seguit de declaracions contradictòries del Govern de CiU.

  “Amb tanta dutxa escocesa no hi ha manera d’aclarir-se”, llegim avui al diari Ara. En aquesta situació, no és estrany que es vagi estenent una atmosfera de creixent desconcert, en un marc general de crisis imbricades: econòmica, política, social; de model d’estat, de sostenibilitat financera de l’autogovern, de projecte europeu. Tot això genera malestar, inquietud, temors i exasperació.

  En aquest panorama, només algunes coses semblen clares. A Madrid, el govern de la dreta reclama una Espanya unida, però sembla voler-la sense els catalans i sabent que el xoc amb l’independentisme l’afavoreix. Juga la carta de la divisió, la provocació i la pressió, sabent que té la clau de la tresoreria de la Generalitat. A Catalunya, als qui creien que el president Mas tenia un pla se’ls hi van obrint els ulls i el pacte de CiU amb ERC és mostra tan ambigu i insegur que no es poden descartar eleccions anticipades.

  És una situació plena de riscs. N’hi ha un que cal evitar com sigui: el d’un desenllaç humiliant, que aboqui a una gran frustració. A Itàlia, aquesta deriva vers la ingovernabilitat caòtica s’està produint. Al nostre país, el gran moviment popular del passat 11-S podria desembocar també, si no hi ha una reacció contundent, en una situació de divisions múltiples, ingovernabilitat i fragmentació.

  Hem d’evitar un escenari d’aquesta mena. Les energies socials no poden veure’s abocades a un horitzó de disputes exaltades i turbulències. Sols serà possible passar de l’actual etapa de confusió a una nova etapa d’oportunitats si s’acumulen forces i es crea un nou moment unitari a Catalunya. I això sols serà possible si no s’ignoren les estratificacions, desigualtats i complexitats del nostre país, si es preserva la unitat civil i la cohesió social de Catalunya, si es combat de manera implacable la corrupció política i financera, i si es fa un gran esforç de concreció i claredat, d’unitat, de respecte i també de realisme. En l’hora present, la traïció a la realitat pot ser tan pèssima en els seus efectes com la traïció als valors.

  L’Hora

  Categories: General, Política catalana | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: