Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  I si se suprimissin els bitllets de 500 euros?

  Per Raimon Obiols | 22 May, 2012


  Imprimir Imprimir

  En ocasió de les mesures d’ “amnistia fiscal” que el  govern de Rajoy anuncia per a blanquejar diner negre, que segons La Vanguardia ampliaràn  “el camp d’ actuació per a que aflorin també els bitllets de 500 euros“, sorgeix de nou el tema dels “bin ladens” (així es batejaren popularment perquè se’n coneixia l’existència però ningú els havia vist).

  Quan començà a circular l’euro, em vaig fer – com suposo que molta gent -  dues preguntes: Per què s’optava per emetre la moneda d’un euro, en comptes d’un bitllet d’aquest valor? Des d’un punt de vista simbòlic, és evident que el bitllet d’un dòlar té una potència icònica que una moneda d’un euro no té.

  La segona pregunta era més inquietant. Algú em pot dir per a què diables serveixen els bitllets de 500 euros?

  Més enllà de la resposta immediata i evident que dóna el sentit comú, aquí ho ha algunes dades que tenen el seu interè:

  1. El 2005 es calculava que un de cada quatre dels bitllets de 500 euros era a Espanya, aleshores en ple boom immobiliari.
  2. El sindicat dels tècnics del ministeri d’hisenda  (Gestha) afirmà, el 2006, que circulaven a Espanya uns  97 milions d’unitats d’aquests  bitllets, totalitzant uns 48.698 milions d’euros,  el 28,45 % dels que circulaven a la Unió Europea.
  3. En aquells moments, la Directora general del Tresor s’oposà públicament a la seva supressió, amb una explicació que no em semblà convincent:  “són una peça d’informació important per a intentar lluitar contra el blanqueig de capitals“.
  4. Segons Miquel Estapé (La Vanguardia 16/08/2010), “Des de la seva creació el gener de 2002, la seva emissió ha progressat un 32 % per any  (de 31.000 milions  a 285.000). En valor, aquests bitllets de 500 que tan pocs han tingut a les mans,  representen el 35 % del total de bitllets actualment en circulació“.
  5. Diuen que l’emissió d’aquests bitllets fou una imposició d’Alemanya, que volia l’equivalent del bitllet de 1.000 marcs.
  6. Un informe de l’Assemblea Nacional francesa de 2009 concloïa que “França ha de proposar la supressió dels bitllets de 500 euros“.
  7. El maig de 2010, Gran Bretanya va prohibir la compra de bitllets de 500 euros en els establiments de canvi anglesos. Explicació oficial: “el 90% d’aquests bitllets són utilitzats pel  crim organitzat“.

  Crec que  seria positiu un acord europeu per a suprimir aquests bitllets; si cal,  donant un termini raonable per a canviar-los per fraccions més petites. Com a mínim, transportar maletins costaria:  pesarien molt més.

  És estrany que aquest no sigui un tema viu de discussió i que no hi hagi iniciatives al respecte. S’agrairien comentaris.

  Categories: General, Politica europea | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: