Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Germaine Tillion ha fet cent anys

  Per Raimon Obiols | 2 June, 2007


  Imprimir Imprimir

  Avui llegeixo la notícia que Germaine Tillion acaba de fer cent anys. Nascuda el 1907, etnògrafa, alumne de Marcel Mauss, va emprendre el 1934 una primera missió etnogràfica a Algèria, a la Kabilia, d´on sortirà una obra mestra, « Le Harem et les cousins ».

  El maig de 1940, retornada a França, entrà a la Resistència, impulsant el grup del “Musée de l’Homme”. Detinguda l´agost de 1942 és deportada, junt amb la seva mare (que hi morirà) al camp de concentració de Ravensbrück. “Vaig sobreviure“, va dir després, “per atzar i per còlera“. Potser hi jugà també un tercer factor: etnògrafa de professió, Germaine Tillion no pogué deixar d´estudiar minuciosament el món concentracionari i els seus mecanismes.
  Als vuits dies de la meva arribada” ha escrit, “ja coneixia què eren el sistema concentracionari i l´extermini, i havia après la finalitat de l´antisemitisme, és a dir l´existència del genocidi. Ja sabia des de 1938 (data d´un viatge a Àustria) que els jueus eren sotmesos a mil humiliacions, però no imaginava un sistema industrial per matar-los en sèrie. A Ravensbrück, en poques hores, vaig quedar completament informada“.
  El resultat fou un llibre, publicat el 1946, que porta per títol “Ravensbrück“, on relata la seva experiència al camp de concentració, des del prisma no sols d´una víctima sinó d´una etnòloga que observava, atenta i metòdica, tot allò que succeïa al seu voltant.
  Retornà a Algèria on continuà els seus treballs etnològics. Durant la guerra algeriana esdevingué una militant activa contra la tortura.

  Amb l´historiador Marc Bloch (resistent afusellat pels alemanys), l´hel:lenista Jean Pierre Vernant (colonel FFI que comanà l´alliberament de Tolosa), i altres figures, Germaine Tillion forma part, encara en vida, d´un panteó extraordinari de grans científics i acadèmics resistents de França.

  Categories: General | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “Germaine Tillion ha fet cent anys”

  1. Césaire, Tillion | Notes de Brussel·les Diu:
   April 19th, 2008 a les 21:24

   [...] a continuació, que també ha mort Germaine Tillion. Quan va fer cent anys vaig escriure una nota sobre aquesta dona admirable, gran resistent, gran intel·lectual. Són dues figures del meu petit [...]

  2. Césaire, Tillion | Notas de Bruselas Diu:
   April 20th, 2008 a les 14:20

   [...] a continuación, que también ha muerto Germaine Tillion. Cuándo hizo cien años escribí una nota sobre esta mujer admirable, gran resistente, gran intelectual. Son dos figuras de mi pequeño [...]

  Comentaris

  Security Code: