Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Sobre el català a la UE

  Per Raimon Obiols | 17 November, 2011


  Imprimir Imprimir

  Fa unes setmanes em vaig assabentar, llegint la premsa, que uns eurodiputats catalans havien presentat una esmena a un informe sobre les negociacions d’adhesió de Croàcia a la UE, en la que es demanava el reconeixement oficial del català a les institucions europees. La notícia em va sorprendre i vaig pensar que es creava un mal precedent, perquè en aquest tema sempre hem actuat units, i les passes endavant que fins ara s’han aconseguit, que no s’han de menystenir, han estat degudes a la força d’uns plantejaments comuns.

  Pocs dies després, llegint una “notícia” de l’Agència Catalana de Notícies, que alguns mitjans van reproduir, vaig comprendre els motius que hi havia darrere d’aquesta iniciativa: “Obiols i Vidal Quadras votaran contra el català al Parlament europeu“, s’hi llegia.

  Vaig sentir aquesta falsedat com una agressió inqualificable. La veritat és que sempre he votat i sempre votaré a favor del reconeixement de la nostra llengua en el Parlament europeu i les altres institucions europees. El fet que s’estigui en campanya electoral no justifica les mentides ni les amalgames odioses.

  Vam veure de seguida que la esmena no progressaria. Per a que el combat pel català avanci a Europa hi ha dues condicions necessàries: que la reivindicació sigui políticament unitària i no partidista, i que sigui jurídicament solvent i impecable. Cap d’aquestes condicions es complien. En primer lloc,  la Maria Badia i jo havíem estat deliberadament marginats. En segon lloc, l’esmena no seria admesa, perquè no tenia una relació directa amb l’informe sobre Croàcia ni era de competència de la Comissió d’Afers Exteriors. Els serveis jurídics del Parlament i la presidència de la Comissió han confirmat la nostra temença. No vaig voler entrar en polèmiques que considero contraproduents i lamentables, i vaig limitar-me a dir que si l’esmena era presentada, hi votaria a favor.

  Amb iniciatives així es fa més mal que bé. Potser alguns en treuen profit, presentant-se com “els patriotes” i pintant els altres com “els traïdors” (encara que més aviat penso que a aquestes alçades ja no enganyen ningú).

  Però  no és això el que em preocupa, sinó el fet que per aquest camí partidista, la causa del català a Europa en comptes d’avançar retrocedirà. Aquest combat, que no és fàcil, només podrem guanyar-lo si avancem d’una manera unida en el terreny polític i seriós en el terreny jurídic-parlamentari.

  Comunicat del PSC: Els socialistes catalans al Parlament Europeu sempre hem votat i votarem a favor de l’oficialitat del català.

  Categories: General, Política catalana, Politica europea | 3 Comentaris »

  3 comentaris per “Sobre el català a la UE”

  1. Comunicat del PSC: Els socialistes catalans al Parlament Europeu sempre hem votat i votarem a favor de l’oficialitat del català Diu:
   November 17th, 2011 a les 14:40

   [...] Podeu llegir també al respecte el post al bloc de Raimon Obiols “Sobre el català a la UE” [...]

  2. Francesca Diu:
   November 17th, 2011 a les 16:48

   Doncs, ho sento, però a aquestes alçades, com tú dius, si que hi ha molta gent que encara ens considera “traïdors”. I és igual si els diputats del PSC hem aconseguit que el Psoe voti proposicions a favor del català a Europa, si han tornat els “papers de Salamanca”, si s’aconsegueix un finançament millor per Catalunya, tot dona igual, perquè sempre som els “espanyols” -abans “espanyolistes”- (Ara “espanyols” ja és un insult en sí mateix). Sempre ens hem d’estar justificant i demostrant que TAMBÉ som catalans.

  3. Cristina Diu:
   November 18th, 2011 a les 10:46

   Raimon i Maria, som moltes les persones que valorem la feina que feu a l’exterior per Catalunya. Tinc 26, i la vostra trajectòria és un referent per mi.
   Gràcies per la vostra implicació, determinació i rigor en la feina feta i no us desanimeu pel que diguin els mitjans o el que facin els altres partits…
   El PSC sempre hem estat per sobre d’això, perquè creiem en el que fem i per sobre de tot, fem política per a les persones.

  Comentaris

  Security Code: