Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Guanyarà Obama?

  Per Raimon Obiols | 21 October, 2008


  Imprimir Imprimir

  A dues setmanes de l’elecció presidencial als EUA, tot sembla afavorir Obama. El tema central de la campanya (la crisi econòmica) continua jugant al seu favor, fins al punt que Estats que es consideraven segurs pels republicans apareixen ara basculant cap als demòcrates. Les enquestes dónen al candidat demòcrata un aventatge d’entre sis i dotze punts ( sobre McCain. En recursos econòmics per a la campanya l’avantatge també és clar (Obama recapta 150 milions el setembre, una xifra récord). Els debats també han estat guanyats pel candidat demòcrata, que està assegurant també una major mobilització dels seus partidaris (cent mil a Saint Louis, aquest cap de setmana).

  L’elecció es determinarà en uns vuit o nou Estats decisius, i el candidat demòcrata sembla guanyar clarament en tots ells; menys, de moment, en dos. Els experts indiquen que McCain només podria guanyar si obtingués la victòria en vuit d’aquests Estats. No sembla massa probable, tal com estan les coses. A la premsa, la diferència a favor d’Obama és també contundent: tres de cada quatre rotatius que han expressat preferències ho han fet per ell: entre ells, el Washington Post, Los Angeles Times, el Chicago Tribune, el New York Times o el Boston Globe. Mentre que McCain només ha obtingut el suport de la premsa més conservadora, com el Wall Street Journal o el New York Post del magnat Ruppert Murdoch. En total, una tirada de 5?8 milions d’exemplars a favor d’Obama i de1?3 milions a favor de McCain.

  Tot això ha fet girar la campanya del republicà cap a una desesperada temptativa de defensar el propi camp i d?atacar personalment Obama amb armes cada vegada menys respectables. Però una enquesta d’ABC News/Washington Post ha mostrat un rebuig creixent als atacs personals contra Obama, així com un augment significatiu (fins el 52 % dels consultats) dels que critiquen la designació de Sarah Palin com a candidata a la vicepresidència.

  Què fa, doncs, que es mantingui encara una sensació d’ incertesa?

  Bàsicament, em sembla, el fet que es manté la incògnita de fins a quin punt elements que no apareixen reflexats de manera fidedigna a les enquestes puguin ser finalment definitius. Entre ells, un de principal: el factor del prejudici racial. Per això, a la pregunta “guanyarà Obama?” sols es pot respondre dient que aquesta victòria ja només depèn, ara, d’un factor desconegut: quanta gent manté encara avui, als EUA, una actitud de prejudici davant d’un president de color.

  Categories: General, Món | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “Guanyarà Obama?”

  1. Albert Balada Diu:
   October 23rd, 2008 a les 13:01

   Si m’ho permets, Raimon, amb la major de les humilitats, crec que potser les experiències pasades fa que la incertessa sigui present. Per altra banda, les enquestes són més fiables perquè són 1 o 2, però hi ha un error de plantejament, la circunscripció no és global, és estatal i això les enquestes tal vegada no ho indiquen, hi ha Estats on la possibilitat de victòria d’Obama se subjecta sobre el marge d’error de les possibles enquestes sectorials i no hem d’oblidar que no reacciona d’igual manera l’elector nord-americà a com ho faria un elector europeu en les mateixes circumstàncies. Val la pena ser modestos i esperar, no cantar victòria com els propis gestors de la campanya aconsellen encertadament. Ara, en la darrera setmana, crec que ambdues maquinàries abordaràn l’estratègia dels sentiments i les emocions i això si que pot afectar al desenllaç final.

  2. Rubén Diu:
   October 25th, 2008 a les 20:20

   Es cierto lo del sistema electoral norteamericano y los votos por Estado. Aun así, desde hace meses el New York Times publica encuestas actualizadas por Estados (http://elections.nytimes.com/2008/president/whos-ahead/key-states/map.html) y se ve como Obama gana posiciones día a día. Primero ganó Estados empatados con McCain como New Hampshire o Nuevo Mexico y ahora le ha empatado n Estados clave como Ohio, Indiana, Florida, Missouri, Virginia y West Virginia. *Hay que tener en cuenta que en algunos de estos EStados los democratas no ganan desde Kennedy.
   Yo creo que el ascenso de Obama es imparable pero lo que hay que ver es efectivamente hasta que punto pervive el racismo en EEUU.

  Comentaris

  Security Code: