Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Driss Benzekri: “Parlo de nosaltres i no de mi”

  Per Raimon Obiols | 25 May, 2007


  Imprimir Imprimir

  Vaig veure per darrera vegada Driss Benzekri el febrer de l´any passat, quan va venir a Estrasburg, a una sessió de la subcomissió de drets humans del Parlament europeu, on presentà les conclusions de l’enquesta duta a terme al Marroc per la Instància Equitat i Reconciliació (IER) que ell presidia. Avui llegeixo la notícia als diaris de la seva mort, als 57 anys, en un hospital de Rabat.

  Era una persona bastant impressionant. Detingut als 24 anys, el 1974, acusat de formar part d´un grup d´extrema esquerra, Ilal Amam (Endavant), torturat i condemnat a 30 anys, en passà 17 a la presó de Kenitra, de reputació sinistra. En llibertat, fundà una associació, el Fòrum Veritat i Justícia, per reagrupar les víctimes de la repressió, i les seves famílies. El 2003, el nou rei, Mohamed VI li proposà encapçalar una mena de << Comissió de la veritat>>», la IER, per fer la llum sobre les violacions dels drets humans sota el regnat de Hassan II i proposar mesures perquè no es repetissin. Acceptà, malgrat que alguns l´acusaren de deixar-se recuperar. Em sembla clar que no fóu així. La IER estudià meticulosament 16.000 casos, organitzà sessions públiques que en molts casos passaren per la televisió i la ràdio, contribuïnt de manera molt important a avançar vers l´esclariment del passat i la reconciliació.

  Quedaren coses a l´ombra. Ignacio Cembrero escriu avui a El País que, segon el diari Bayane Al Youm, en el seu llit de mort Driss reclamà la creació d´una comissió d´investigació sobre el segrestament i assassinat, a França, de Mehdi Ben Barka.

  Poc abans de morir, Driss Benzekri deia en una entrevista que se´ns nota la ferida però no se´ns ha podrit a dins. Parlo de nosaltres i no de mi perquè vam ser nombrosos a patir la mateixa sort sota el regnat de Hassan II.

  Categories: Mediterrani, Parlament europeu, Semblances | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: