- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Cuba: és hora d’aixecar l’embargament

Posted By Raimon Obiols On 10 September 2008 @ 11:32 In Amèrica Llatina,General | No Comments

Diuen que la situació a Cuba és catastròfica. Després d’haver fet almenys 66 morts a Haiti, l’huracà Ike ha devastat l’est i el centre de l’illa. Es parla de 2 milions de persones evacuades (d’una població d’ 11,3 milions).
Fa nou dies l’oest de l’ illa havia ja estat devastat per un altre huracà, Gustav, la fúria del qual va ser comparada per Fidel Castro amb un “atac nuclear“.

La situació d’urgència humanitaria ha reobert el debat sobre l’embargament imposat a la illa pels Estats units des de1962. Diversos portaveus de l’oposició democràtica (entr ells [1] Marta Beatriz Roque i Vladimiro Roca, així com la plataforma Consenso Cubano, que agrupa una vintena d’organitzacions de l’exili) han demanat la suspensió “almenys temporal” de les restriccions nord-americanes sobre les transferències de diners i els viatges, per tal de facilitar l’ajut als sinistrats.

El candidat demòcrata, Barack Obama, [2] ha donat suport a aquesta demanda, però l’administració Bush s’ha limitat a proposar un ajut de 100 000 dòlars, a condició que sigui distribuit per una organització no governamental, i la secretària d’Estat, Condoleezza Rice, ha exclòs l’aixecament ni tant sols temporal de l’embargament. Ultra perjudicar el poble cubà, aquesta política no fa sinò afavorir els sectors més immobilistes de Cuba.

P.S.- S’han rebut uns primers ajuts urgents de l’Agència espanyola de cooperació internacional, destinats a les zones de Pinar del Río i la Isla de la Juventud, i el diari [3] Granma, amb la seva prosa inimitable, diu que Carlos Alonso Zaldívar, ambaixador d’Espanya a La Havana des del 2004 (sembla que ara deixa el càrrec), ha informat sobre un “ un programa para la reconstrucción de escuelas y otros objetos sociales devastados por el potente meteoro“.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=330

URLs in this post:
[1] Marta Beatriz Roque i Vladimiro Roca: http://www.chron.com/disp/story.mpl/sp/us/5983296.html
[2] ha donat suport: http://www.elpais.com/articulo/internacional/Bush/niega/aliviar/embargo/pese/crisis/elpepiint/200809
09elpepiint_8/Tes

[3] Granma: http://www.granma.cu/espanol/2008/septiembre/sabado6/espana-e.html