Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  El PP, Obama i McCain

  Per Raimon Obiols | 5 September, 2008


  Imprimir Imprimir

  Jorge Moragas, representant del PP en la convenció republicana, sembla esfereït per l’apoteosi “neocon” nord-americana i ha escrit en el seu bloc, en la plataforma Periodista Digital, que:

  Ser conservador hoy en EE.UU. supone asumir una agenda difícil de digerir para un europeo de centro-derecha. El auge de las tesis creacionistas, la anti-contracepción, la defensa de la virginidad o del aprendizaje del uso de las armas en las escuelas no encajan muy bien con los manuales de educación para la ciudadanía que estaríamos dispuestos a asumir en el viejo continente. Por ello, y entre otras razones, el Partido Popular no puede prestarse a un ejercicio de simple simetría política con los grandes partidos americanos cuando la naturaleza de las agendas políticas son tan distintas entre nuestros dos países. Dicho de otro modo, hacer lo contrario y confundirse con el cuerpo electoral sería una tentación irresponsable que solo puede permitirse el PSOE“.

  En resum, com comenta Lluis Bassets en el seu bloc, a Moragas (que em sembla que és diputat per Barelona i secretari internacional del PP) “el convenç més el tàndem Obama-Biden que el que formen McCain i Palin“. Excel·lent notícia.

  Ara: per què Moragas diu que l’equidistància entre les dues candidatures és una “tentació irresponsable” que només els socialistes es permeten? Em temo que pren peu en l’entrevista que Periodista Digital (la plataforma on Moragas publica el seu bloc) em féu abans d’ahir (“Gane Obama o McCain, va a ser mejor que lo que hay“).

  Però jo no vaig marcar una equidistància, sinó que vaig indicar clarament la nostra preferència pels demòcrates nord-americans i pel tàndem Obama-Biden. Vaig dir simplement dues coses>> que gairebé tothom pensa: 1) que les enquestes marquen una situació d’incertesa sobre els resultats; 2) que digui el que digui la llei de Murphy, és difícil imaginar una presidència nord-americana pitjor que la que ara acaba.

  Què deu pensar Rajoy sobre la qüestió? A favor d’Obama o de McCain? A favor de Moragas o d’Aznar? Aquí sí que em sembla que hi ha una prudent indefinició que no sembla un prodigi de responsabilitat. César Alonso de los Ríos escrivia abans d’ahir a l’ABC que “por supuesto, Rajoy no se hará ninguna foto con McCain en las Azores“. És un pronòstic arriscat. Seria més convincent si això ho digués el mateix Rajoy.

  Si el PP, com diu Moragas, “no puede prestarse a un ejercicio de simple simetría política con los grandes partidos americanos”, és exigible una posició explícita del líder del PP. Em sembla evident que no es produirà. No sé qui guanyarà les eleccions presidencials nord-americanes; peró sé perfectament que Rajoy no marcarà la més mínima preferència per un dels dos candidats fins que no es coneguin els resultats, i potser ni aleshores.

  Categories: General, Món, Política espanyola | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: