Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  L’anglès!

  Per Raimon Obiols | 5 September, 2008


  Imprimir Imprimir

  El ministre d’educació de França, Xavier Darcos, va anunciar fa pocs dies a la televisió que el seu govern oferiria lliçons d’anglès gratuïtes als alumnes en períodes de vacances “tan aviat com sigui possible“. “Les families benestants es poden permetre pagar cursos als seus fills a l’estranger; jo estic oferint a tothom el dret de fer-ho aquí“, va dir el ministre a TF1.

  A França, com a casa nostra, hi ha la preocupació que l’ensenyament de l’anglès a l’escola no acaba de funcionar. Des de fa vint anys, s’han multiplicat els plans ministerials, sense efectes massa convincents. El març de 1989, Lionel Jospin, aleshores ministre d’educació, va instaurar una iniciació de dues a tres hores setmanals a la primària. El 1995, François Bayrou va decidir que es féssin quinze minuts diaris amb suport audiovisual (els resultats no fóren massa famosos, però l’aprenentatge precoç de les llengues no s’ha replantejat). El 2000, Jack Lang proposà un “pla de millora de l’ensenyament de les llengües en el sistema educatiu“, que no fóu desenvolupat pel seus successors en el ministeri. El 2005 S’aprovà un “pla de renovació de l’ensenyament de les llengües vives“. El setembre de 2007, el ministre Darcos va dir que havia “rebut la missió del president de la República de fer de França un país bilingüe” i presentà un nou “pla de reforçament de la pràctica de les llengües vives estrangeres“.

  La qüestió que es planteja ara és si aquesta nova iniciativa donarà millors resultats.>>

  La mesura implica exclusivament l’ensenyament mitjà. Proposa “stages” intensius d’una setmana durant el curs escolar (mesura que s’aplicarà a partir de febrer de 2009), i de dues setmanes durant les vacances d’estiu. En cas d’”èxit imporant“, diuen en el ministeri, la inversió en el pla podria assolir “desenes de milions d’euros“. Els cursos podran implicar assistents anglòfons, utilització intensiva d’Internet, però serien donats prioritàriament per ensenyants remunerats en hores suplementàries. Els sindicats han reaccionat críticament: “El ministre d’educació està convertint-se en el ministre de les activitats extra-escolars“, diu el sindicat majoritari SNES-FSU.

  Els estudiants francesos reben 700 hores d’anglès obligatori en el curs del seu currículum escolar. A Catalunya en fan 735, entre primària i ESO, segons dades del Departament d’educació. Però el ministre francés diu que “no es percep un benefici adequat d’aquesta inversió“, i em sembla que a Catalunya es podria fer la mateixa constatació. Caldria seguir doncs amb atenció la nova experiència francesa.

  P.S. - El passat 11 de juliol es féu públic un informe del Business Forum europeu alertant sobre la pèrdua d’oportunitats econòmiques que significava el retard europeu en aprenentatge de llengües.>> I és imminent la publicació (el proper 17 de setembre) d’una comunicació de la Comissió europea sobre la qüestió (‘”Multilingualism: An asset for Europe, a shared commitment“).

  Categories: General, Món, Política catalana, Politica europea | 2 Comentaris »

  2 comentaris per “L’anglès!”

  1. Brian Diu:
   September 5th, 2008 a les 23:38

   Sr. Obiols,

   Per ensenyar anglès calen mestres que sàpiguen anglès. ¿Oi que sembla una bajanada?, doncs no ho es.

   Soc ja una mica gran; quan jo estudiava l’anglès era una “maría”; 25 o 30 anys mes tard, quan els meus fills estudiaven, continuava sent una “maría”. Avui, que si tingués nets (no en tinc) ja començarien a estudiar, l’anglès continua sent una “maria”. Fer volar coloms, això es l’únic que sabem fer de meravella.

   Per cert, els valencians han inventat el “más difícil todavía”: la manera de no estudiar “ciutadanía” es fer-ho en anglès!.

  2. Enric Benages Diu:
   September 8th, 2008 a les 12:47

   D’acord amb en Brian: calen mestres.
   Calen al menys dues coses més. Una:fer entendre la necessitat dés del punt de vista funcional, és a dir practic. I dues: tenir interès per comunicar-se amb els altres, per entendre no solament l’idioma, sinó la personalitat, el pensament. Fins i tot considerar-ho un plaer.

   Aquestes dues condicions que hi afegeixo, son responsabilitat dels pares,de l’escola,de l’entorn… De tots.

  Comentaris

  Security Code: