- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Delors i Rocard, sobre la “directiva retorn”

Posted By Raimon Obiols On 17 June 2008 @ 20:10 In General,Parlament europeu,Politica europea,Treball | 17 Comments

Demà, al Parlament europeu es votarà la “directiva retorn“. Hi ha diverses esmenes plantejades, pel grup socialista i d’altres. Si tenen majoria, la directiva passarà a segona lectura i es podrà modificar per tal de millorar-la. Aquesta tarda hi ha hagut intenses converses per tal d’aconseguir-ho.

Pel que fa a la posició de fons, avui a “Le Monde” es publica [1] un article de Jacques Delors i Michel Rocard, el contingut del qual comparteixo.>> Per això l’ he traduit. Ací el teniu:
Europa ha de respectar la dignitat dels “sense papers”

Demà el Parlament europeu s’ha de pronunciar, en el marc del procediment de codecisió, sobre l’adopció d’una “directiva retorn” fixant un marc per a la retenció i el retorn dels estrangers no autoritzats a residir en un o altre estat membre de la Unió.

El fenomen de les migracions internacionals i la qüestió de l’acollida, la integració i l’estatut dels immigrants i dels refugiats són particularment sensibles i complexos. Som ben conscients de la dificultat que hi ha per determinar en aquest àmbit una política europea que sigui pragmàtic pel que fa a la situació social i econòmica dels estats membres de la Unió, que sigui acceptada per les opinions públiques i que, en el mateix temps, sigui profundament respectuosa amb la dignitat i amb les llibertats fonamentals de tots els que intenten viure una vida millor arribant a Europa.

Ens guardem bé, per aquesta raó, de portar judicis massa ràpids sobre les iniciatives europees en la matèria. Però, no podem amagar les nostres inquietuds sobre la pertinència del projecte de “directiva retorn” actualment en discussió.

Pertinència, primer de tot, tractant-se del primer procediment de codecisió sobre immigració, de començar per un projecte aixecant que aixeca el llistó repressiu, abans fins i tot que hagin estat discutides i hagin estat determinades pels vint-i-set estats membres les condicions d’acollida i d’integració dels estrangers no comunitaris. El missatge no sembla el més feliç respecte als nostres amics de l’Àfrica, del Magrib o d’Orient. Pertinència sobre el contingut del projecte, sobretot perquè conté diverses mesures exagerades : la duració de retenció autoritzada (divuit mesos) està en total desproporció amb el temps realment necessari per organitzar la devolució d’un estranger (a França, una desena de dies).

La instauració d’una prohibició de tornada sobre el territori europeu durant cinc anys per a les persones expulsades tendeix a estigmatitzar-los com culpables d’un delicte pel qual se’ls hauria de castigar, a risc d’altra banda de negar l’exercici futur de drets reconeguts i essencials, com el dret d’asil o el d’ agrupament familiar. Finalment, les garanties previstes pel que fa a la retenció>> o l’expulsió de les persones vulnerables (menors, famílies, malalts) son molt limitades, per no dir quasi inexistents.

Les condicions de privació de llibertat i d’expulsió de les persones, que s’adoptaran segons les diferents legislacions nacionals, exigeixen que sigui apreciat i sospesat amb la major atenció el necessari equilibri, que ha de ser preservat imperativament, entre les mesures de restricció i les que garanteixen una real protecció dels drets fonamentals d’aquestes persones.

Tal no ens sembla ser el cas actualment del projecte que serà sotmès al Parlament europeu.

No seria més sensat que els parlamentaris s’abstinguessin d’adoptar aquest projecte en el seu estat actual? Semblaria més oportú demanar a la Comissió europea – i sobretot a Jacques Barrot, comissari recentment encarregat d’aquestes qüestions- que reprenguin l’elaboració d’aquesta directiva sobre bases més conformes a la idea que tenim de com Europa ha de respectar la dignitat de les persones.

Jacques Delors, antic president de la Comissió europea

Michel Rocard, antic primer ministre i eurodiputat


17 Comments (Open | Close)

17 Comments To "Delors i Rocard, sobre la “directiva retorn”"

#1 Comment By Jonatan Márquez On 19 June 2008 @ 13:31

Enhorabona. Finalment has votat el que havies de votar.

#2 Comment By Domènec Pérez On 19 June 2008 @ 14:58

Llegeixo al diari El Pais ” de los 34 votos socialistas a favor de la Directiva , 16 son españoles. Josep Borrell i raimon Obiols votaron en contra”.

POLÍTICA ÉS PEDAGOGIA.

#3 Comment By Manuel Cendán On 19 June 2008 @ 15:25

Desde Galicia, y como ciudadano europeo y socialista, gracias a ti y a Borrell, por votar no a esta directiva racista y xenófaba.

#4 Comment By Ruben On 19 June 2008 @ 17:41

Gracies!

#5 Comment By Oriol Puig On 19 June 2008 @ 21:23

Com a socialista, m’enorgulleixo del teu vot. Felicitats!

#6 Pingback By La Directiva de Retorn « Domenecperez’s Weblog On 20 June 2008 @ 0:22

[...] fi POLÍTICA en majúscules ) , però tal com recullen determinades personalitats autoritzades com Raimon Obiols , Jacques Delors o l’abogacia estatal , la entrada en vigor de la Directiva de retorn i la retenció dels “ [...]

#7 Comment By José Luis López Bulla On 20 June 2008 @ 11:32

Gracias, Raimon: genio y figura. Cuando se supo lo tuyo, el todo Parapanda te ovacionó. Y yo les dije: ¿A quién le extraña que Obiols haya hecho eso?

#8 Comment By Jessica Bensa On 20 June 2008 @ 12:00

GRACIAS OBIOLS Y BORREL

#9 Comment By Albert T. C. On 20 June 2008 @ 13:10

*

Què està passant?

Aquest és el socialisme que volem?

Torno a pensar que ens estem adormint a la parra… i com sempre, ben aviat necessitarem un bon escarment per despertar-nos.

Això sí, quan vénen eleccions… tots molt compromesos,… oi?

Sort que encara queda algú sensat o mínimament decent per dir les coses clares, com és el teu cas.

I els joves? Com a organització, fem quelcom per reivindicar allò que opinem? O ho deixem tot en mans del vent… que bufa i bufa… a tort i a dret!!!

Hi ha dies en que un s’aixeca… indignat.

*

#10 Pingback By Observatori de ciberpolítica de Joselito » Ciberpolítica de dretes » El error de los eurodiputados socialistas españoles On 20 June 2008 @ 13:22

[...] todo satisfecho, de los 3 eurodiputados del PSC, hay una que ha votado a favor. Quiero reseñar el post que realizó Raimon Obiols en su blog sobre el artículo de Jacques Delors hizo sobre la directiva alrededor de la idea de que [...]

#11 Comment By Montse Brugal On 20 June 2008 @ 15:27

Et vull agrair la coherència que veig entre el teu vot i els principis socialistes que representes. Sobretot en la teva linia de reflexió allunyada de les reacccins més viscerals.
Gràcies, Raimon

#12 Comment By Carlos On 20 June 2008 @ 17:00

Qué pena que el resto de tus compañeros(y los míos también)no sean como tú o Borrell.

#13 Pingback By Papeles de Tovar » Blog Archive » Hacia la persona empapelada On 20 June 2008 @ 18:30

[...] dirigimos a una época donde las personas ya ni siquiera somos lo que dicen los [...]

#14 Comment By Cristòfol On 21 June 2008 @ 19:25

El meu respecte i més alta consideració. La coherència és un be preuat.

#15 Comment By joan On 22 June 2008 @ 10:10

Potser sí que estem en una època on tot ha de ser ràpid i mediàtic i per tant no hi ha espai per a la reflexió ni per a la defensa de principis clàssics lligats amb les tradicions humanístiques. Davant l’allau de la política aparador, i del progressisme estètic, on resulta que no hi tens lloc si passes dels 50 anys, és d’agrair el detall i missatge que heu donat votant pels vostres principis. Salut!

#16 Comment By Xavier Manté On 23 June 2008 @ 16:50

Enhorabona, amic Obiols. Crec necessari ser més amic dels plantejaments humanitaris que de les posicions polítiques interessades. Endavant !

#17 Comment By Angel Duarte On 30 June 2008 @ 18:31

Moltes gràcies.
Des de l’autonomia de criteri, les dues darreres entrades a
[2]
li estan dedicades.
Ben cordialment

adm


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=296

URLs in this post:
[1] un article: http://www.lemonde.fr/archives/article/2008/06/17/l-europe-doit-respecter-la-dignite-des-sans-papier
s-par-jacques-delors-et-michel-rocard_1059246_0.html

[2] : http://adu1.wordpress.com/