- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Fundar “cooperatives democràtiques”

Posted By Raimon Obiols On 30 March 2010 @ 10:51 In Catalunya Causa Comuna,Conferència Oberta | No Comments

[1] Entre les propostes que es van posar en comú en el  plenari de la Causa Comuna del dissabte passat,  n’hi ha algunes que proposen l’impuls, des de la base, d’una xarxa de Consells Cívics de Catalunya Causa Comuna, com “un conjunt de “cooperatives democràtiques“:

  • Som conscients que una distància creixent entre ciutadania i política pot ser molt perniciosa … volem contribuir a crear una dinàmica de regeneració política i social a Catalunya, una renovació democràtica amb nous instruments de deliberació comuna i d’iniciativa ciutadana. La millor manera d’evitar l’empobriment de la política, o el seu segrest per petits nuclis de poder, és socialitzar-la.
  • O els ciutadans fem política o correm el risc d’una política al marge o en contra dels nostres interessos. La democràcia no és sols cosa dels polítics i dels partits. Per això estem creant espais de deliberació amb gent que compartim idees i valors, sense tenir necessàriament un compromís partidari, en un marc de participació, pluralisme i respecte.”
  • Volem impulsar, des de la base, una xarxa de Consells Cívics  de Catalunya Causa Comuna: un conjunt de “cooperatives democràtiques” generant debats, propostes i iniciatives, on col·labori gent sense filiació política amb activistes polítics, socials i sindicals capaços de treballar transversalment. Volem fer-ne una aliança de base per la revitalització democràtica, pel desenvolupament de noves iniciatives d’innovació política i de solidaritat social. Volem una democràcia neta i vigorosa que refaci els ponts entre ciutadania i política.”

En Pep Molsosa es demana, en un comentari del seu bloc ([2] Causa Comuna: consell, cooperació) “què seran aquests Consells Cívics, qui els liderarà, qui els organitzarà, amb quins objectius concrets, quines funcions i quins mètodes de treball, com s’organitzarà aquesta xarxa de cooperatives democràtiques…”

A mi em sembla que, si  volem estimular un procés  des de la base, de baix a dalt (i només així te ple sentit la proposta estratègica de Catalunya Causa Comuna),  allò que cal és recolzar-se en les experiències concretes, encara embrionàries però estimulants, dels debats realitzats fins ara per la Causa Comuna, arreu de Catalunya. És a dir que a la doble qüestió de “qui liderarà” i de “qui organitzarà“, hauríem de respondre que el lideratge només pot  ser col·lectiu i que la organització haurà de recolzar també en mètodes  d’”autoconvocatòria” i d’”autoorganització“. Es tracta de donar continuïtat en el temps, amb un mínim d’organització estable, a les iniciatives de debat de la Causa Comuna que han sorgit en el territori amb  formes i  mètodes diversos, els que decideixen els participants en cada localitat o en cada àmbit concret. Es tracta que l’experiència dels uns estimuli les dels altres; de posar-les en comú, sobretot a internet. Es tracta d’anar teixint una xarxa democràtica de base. L’experiència del plenari del dissabte és bastant estimulant: les ganes hi són; la gent  hi és; també la dinàmica de les idees… Jo crec que estem començant una cosa important.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=2878

URLs in this post:
[1] Image: http://www.noucicle.org/obiols/wp-content/uploads/2010/03/pubic_plenari_CC1.jpg
[2] Causa Comuna: consell, cooperació: http://pepmolsosa.blogspot.com/2010/03/causa-comuna-consell-cooperacio.html