- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

PS francès: la nova Declaració de principis

Posted By Raimon Obiols On 22 April 2008 @ 11:00 In General,Politica europea,Socialisme,Treball | 1 Comment

Res d’envolades lí­riques sinó frases curtes, en les que cada paraula ha estat acuradament sospesada“: així­ descriu Le Monde la nova Declaració de principis del partit socialista francès, que substituirà la de 1990. És, efectivament, un document molt pensat, que ha preparat una comissió presidida per Alain Bergounioux. Aquí­ trobareu [1] el text íntegre, en francès. Em sembla un bon paper, encara que algunes temàtiques resten clarament minusvalorades. El cas més sorprenent : la condició de la dona i la igualtat de gènere, que mereixen un sola frase, concisa i ambigua: “(El PS) fa de la paritat entre els homes i les dones un principi” (i què més?, ens podem demanar).

El PS es presenta avui com el gran partit dels assalariats i de tots aquells que no renuncien a introduir una mica de raó a l’economia i de justí­cia a la societat“, diu l’editorial d’avui de Le Monde, que conclou dient que els dirigents haurien de treure les conseqüències d’aquesta voluntat comú i superar les polèmiques entre els corrents interns.

Tradueixo alguns fragments de la Declaració:

  • L’objectiu de l’acció socialista és l’emancipació completa de la persona humana i la salvaguarda del planeta“.
  • A les injustícies i violències del món, la idea socialista oposa un compromís per una humanitat lliure, justa, solidària i respectuosa de la naturalesa (…) Aquests objectius no poden ser assolits a partir del funcionament espontani de l’economia i de la societat. La redistribució permanent dels recursos i de les riqueses és necessària per donar realitat a la igualtat de drets, oferir a cadascun les oportunitats de dirigir la pròpia vida, i reduir les diferències de condicions”.
  • “Els socialistes són partidaris d’una economia social i ecològica de mercat, una economia regulada pel poder públic, així com pels interlocutors socials. El sistema volgut pels socialistes és una economia mixta, combinant un sector privat dinàmic, uns serveis públics de qualitat, un tercer sector d’economia social”.
  • “El partit socialista és un partit internacionalista. Condemna totes les opressions i explotacions de les que són cíctimes els homes i els pobles, siguin quines siguin els orígens i les causes. Actúa pel desenvolupament dels països del Sud. Combat la xenofòbia, el racisme i l’antisemitisme en totes les seves formes. Milita per un ordre internacional just i respectat, per una cooperació entre els pobles. Defensa el paper de les Nacions unides i de les institucions internacionals. Desitja que la Internacional socialista, de fòrum internacional pels partits i les forces progressistes que tendeix a ser avui, esdevingui un veritable moviment progressista i internacionalista”.
  • El partit socialista vol unir totes les cultures de l’esquerra. No es resigna a les divisions de la història. Organitzant en el seu si un lliure debat, crida a tots els homes i a totes les dones a unir-se al seu combat“.


1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "PS francès: la nova Declaració de principis"

#1 Comment By Enric Benages On 24 April 2008 @ 11:34

Força interessant la “Déclaration de Principes” del PSF i constatar com l’aspecte Medi Ambient apareix sovint en els diversos articles de la Declaració, resposta evident a la presa de consciència sobre aquest tema.

Em sembla especialment rellevant el que dediquin un article a la laicitat ( Art. 12 ). Aqui també en parlem… però els nostres càrrecs elegits continuen assistint a misses i processons. Com a ciutadans i en privat hi tenen tot el dret, però en funció del seu carrec públic, cap.
.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=261

URLs in this post:
[1] el text íntegre, en francès: http://tempsreel.nouvelobs.com/file/500317.pdf