Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Paraguai gira a l’esquerra

  Per Raimon Obiols | 21 April, 2008


  Imprimir Imprimir

  Continua el nou cicle de les esquerres a l´Amèrica Llatina. L´ex bisbe catòlic Fernando Lugo ha tingut un èxit històric a les eleccions prsidencials del Paraguai. Acaba així un període de 61 anys de règim de poder unipartidista del Partido Colorado (inclosos els anys de la dictadura de tres dècades del general Stroessner, que es recolzà en aquest partit de dretes).

  Lugo renuncià al càrrec de bisbe el 2006. Està suspès “a divinis” pel Vaticà (caldrà veure que fan ara). Ha liderat una coalició ample de grups polítics i organitzacions de la societat civil, que ha aconseguit vèncer la fèrula dels interessos que dominaven fins ara un país devastat per la pobresa, les desigualtats i la corrupció.

  Els carrers de la capital, Asunción, eren ahir al vespre una festa. Lugo va dir que la seva intenció és “que Paraguai no sigui recordat per la seva corrupció i la seva pobresa, sinó per la seva honestedat, eficiència i perquè mai més la classe política es recolzi en el clientelisme i les prebendes que han fet tant mal al país“.

  Això és increïble. Amb tot el poder i els diners que tenien, i han perdut“, ha declarat a AP Ninfa Agüero, una senyora de la neteja que guanya l´equivalent a 120 euros al mes. “A Lugo l´hem recolzat els que no tenim oportunitats i volem tenir-ne. Confio en ell; tant de bo no ens defraudi“.

  Lugo no ho tindrà fàcil. Haurà de governar un pais en el que cinc de cada deu persones no saben llegir i escriure: Paraguai és el país més pobre de Sudamèrica després de Bolivia.

  Categories: Amèrica Llatina, General, Socialisme | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: