Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Bronislaw Geremek és diputat europeu?

  Per Raimon Obiols | 10 May, 2007


  Imprimir Imprimir

  Ahir, en una conferència de premsa, el president de la Dieta polonesa, Ludwik Dorn, va dir que considerava que l’eurodíputat Bronislaw Geremek havia perdut el seu mandat. “Per mi, la situació és clara“, va dir Dorn.

  Simultàniament, la pàgina web del Parlament polonès va publicar un estudi jurídic sobre el cas, en el que es diu que “l’absència de declaració de Bronislaw Geremek en els terminis requerits té per conseqüència l’extinció del seu mandat de diputat al Parlament europeu“.

  Geremek, un dels fundadors del sindicat Solidarnosc, figura capdavantera de l’oposició al règim comunista, va refusar fa un parell de setmanes signar una declaració per certificar que no havia col·laborat mai amb els serveis secrets comunistes.

  Es tracta d’una “obligació” que estableix la llei sobre la “lustració” (“luctracja” en polonès, del llatí «lustratio» : purificació), votada el desembre de 2006. Afecta tots els ciutadans de més de 35 anys exercint una de les 52 pofessions que s’enumeren en la llei (titulars d’un mandat públic, periodistes, professors i mestres, notaris, etc.). És a dir, unes 700.000 persones, aproximadament, que han de signar abans del 15 de maig.

  Geremek va explicar la seva decisió dient que “és amb ple coneixement de causa que m’he negat a omplir aquesta declaració. Ja en vaig signar una el 2004, quan vaig fer campanya per les eleccions europees. Exigir que faci una segona declaració amb l’amenaça de perdre el mandat em sembla contrari als principis de l’Estat de dret ( …) i engendra una forma de ministeri de la veritat i de policia de la memòria“.

  Ara, la Comissió jurídica del Parlament europeu haurà de discutir i emetre una opinió. La qüestió que es planteja és interessant: pot un Estat membre menystenir la independència d’un diputat europeu imposant-li retroactivament una nova condició d’el·legibilitat? Em sembla que el PE dirà que no, i que tindrem un conflicte amb els bessons.

  Categories: Parlament europeu, Politica europea, Semblances | 1 Comentari »

  Un comentari per “Bronislaw Geremek és diputat europeu?”

  1. Polònia-Alemanya: tenim un problema | Notes de Brussel·les Diu:
   June 24th, 2007 a les 8:31

   [...] mostres al Parlament europeu. En un moment donat, vam tenir de fer costat a Bronislaw Geremek en la seva protesta contra les humiliacions de la llei de lustració. Un altre dia, no hi va haver remei que escoltar [...]

  Comentaris

  Security Code: