Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Cabana, sobre el cas Millet

  Per Raimon Obiols | 2 October, 2009


  Imprimir Imprimir

  Francesc_CabanaFrancesc Cabana ha escrit a l’Avui sobre el cas Millet (La feblesa de la burgesia) i  conversant amb Josep Maria Ureta, a El Periódico , ha dit algunes de les coses més interessants que s’han publicat sobre l’escàndol que es va descabdellant a la premsa aquests dies.

  Sóc un admirador de Cabana, sòlid i entretingut estudiós de la burgesia catalana,  i n’he parlat en alguna ocasió en aquest bloc (aquí), comentant una conferència seva, l’any 2007, a la Fundació Pujol.

  En un moment  d’aquella conferència, en Cabana, que remena molts papers i és especialment afeccionat als petits detalls significatius, comentà uns rodolins que Pepe Garí­, de la Banca Arnús, va dedicar  a l’ abat Escarré, arran de les declaracions d’aquest, que l’obligaren a l’exili per denunciar el franquisme a Le Monde, l’any 1963:

  Oh, quina satisfacció

  els rojos son de part vostra

  i resen un parenostre

  per l’abat predicador.

  Més pels catalans de dretes

  heu caigut de l’escambell

  lliurant-vos a fer punyetes

  amb la mitra i amb l’anell” …

  I acaba dient Garí (“fixin-se !”, comenta Cabana):

  “El que se us diu fins aquí

  ho signa un catalanista

  amb punts de separatista

  que estima Franco a morir”.

  El comentari de Cabana és el següent: “Tots els catalans som una mica esquizofrènics“…

  La seva tesi, que vol recolzar amb la transcripció d’aquests versets entre altres citacions i reflexions, és que molts dels grans burgesos catalans que donaren suport, primer al cop de Primo de Rivera ( Cabot i Rovira, Alfonso Sala, etc.) i després a Franco (el propi Garí­, Fèlix Escalas, Domingo Valls-Taberner, etc.), van ser també, d’una o altra manera, “catalanistes“.

  Al preu – deia Cabana – d’una  “esquizofrènia” que ha tingut – afegeixo jo – epígons també “amb punts de separatisme“, com Millet, patró de la fundació FAES d’Aznar i generós patrocinador de tasques de “des-fer país“.

  Categories: Política catalana, Semblances | 1 Comentari »

  Un comentari per “Cabana, sobre el cas Millet”

  1. Àngel Castanyer Diu:
   October 3rd, 2009 a les 18:24

   El que a mi em sorpr??que hi hagi gent ?periodistes inclosos- que es sorprenguin de que Felix Millet fos patr???? la fundaci????Aznar. El ?prohom? del seu pare, del mateix nom i cognom, fundador el 1961 d?Omnium Cultural i mecenes de tot el que es movia en l?entorn catalanista als anys seixanta -no s?i per esquizofr?a, per caritat cristiana o per fer-se perdonar que se’n va anar a Burgos a combatre amb Franco! Quan ?nium s?instal?l? Par? ignor?otalment el Casal Catal?undat per catalans il?lustres exiliats com Rovira i Virgili. Nom?intent?propar-se?n quan va recaure sobre el Casal l?organitzaci????ls Jocs Florals de l?exili per intentar fer-los seus com havien fet a l?Alguer i Perpiny?ls anys anteriors, descartant del jurat els intel?lectuals exiliats que els havien mantingut des de que el “prohom” Millet entrava victori???? Barcelona amb les tropes de Franco.

  Comentaris

  Security Code: