- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Sarkozy, descansant

Posted By Raimon Obiols On 8 May 2007 @ 21:44 In Politica europea,Semblances | No Comments

Una vegada coneguts els resultats electorals i fet el discurs corresponent, Nicolas Sarkozy, va sopar i passar la nit, amb la seva família i un nombrós grup d´amics, en un hotel de gran luxe de Paris, el Fouquet’s, on el preu de les habitacions oscil.la entre els 600 et els 1100 euros la nit. L´endemà volà cap a Malta en un jet privat (un  falcon 900) per tal d´efectuar un creuer en un iot de 60 metres, el “Paloma” (que es pot llogar per 173.000 euros a la setmana). L´avió i el vaixell pertanyen al pròsper home de negocis Vincent Bolloré (Havas, Direct 8, Directsoir). És un dels homes més rics de França, amb una fortuna de l’ordre dels 1250 milions d’euros, segons la revista Forbes.

Tot això no és informació mantinguda en secret. S´ha verificat a plena llum del dia, amb una cobertura mediàtica de les més normals. És a dir que aquest senyor, en plena sintonia amb la cultura bushista (que exhibeix amb tota naturalitat una perfecta barreja entre poder polític, món dels negocis i exhibicionisme people), ha pensat que aquestes curtes vacances post-electorals eren la cosa més normal del món, i fins i tot podien millorar la seva imatge als ulls de la ciutadania. D’altra banda, cal descansar una mica per poder pensar adequadament en els problemes que tenen els “mileuristes“per arribar a final de mes.

La qüestió que es planteja no és sols estètica o moral. És també vulgarment crematística i política. Qui ha pagat : Sakozy o Bolloré ? Si ha pagat el primer : d´on treu tanta pasta ? I si és el segon : és normal que un president de la República es deixi obsequiar d´aquesta manera ? Garantirà la neutralitat i el just capteniment de l´Estat, en relació a monsieur Bolloré ?

Blair ja ens havia reservat espectacles d´aquesta mena, deixant-se convidar per un Berlusconi en ple procés d´implantació capil.lar. Son senyors que demanen al poble que se sacrifiqui, evocant el caràcter implacable de la globalització accelerada i de la cursa a la competitivitat. Després, potser per tal de consolar-lo, li ofereixen l´espectacle televisat del seu exhibicionisme de “modernitzadors“.

Però tot això és, en el fons, és més vell que l’anar a peu: la regla arcaica, que ve del fons dels segles, per la qual és precís mostrar al poble on es concentra el poder, la força i la riquesa, on és la correlació de forces. Aquests mètodes d’ exhibició de força els dugueren al límit de la paròdia, de la farsa tràgica, un Hailé Selassié o un Mobutu, que disposaven d’una enorme quantitat d’il.lustres poca-vergonyes històrics per a imitar. Sarkozy no inventa res: segueix una pauta mil.lenària. En aquest camp no modernitza.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=23