- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

La vaga de les caixeres franceses

Posted By Raimon Obiols On 4 February 2008 @ 1:11 In General,Món,Treball | No Comments

A França, per primera vegada, els sindicats (CGT, CFDT, FO) s´han unit per organitzar una jornada de vaga dels dependents dels supermercats. La CGT diu que hi ha hagut mobilitzacions en el 80 % dels grans magatzems i la patronal parla d´un 2 %. Siguin quines siguin les xifres, que es deuen trobar al mig d´aquests dos extrems, es tracta d´un esdeveniment important. Force Ouvrière ha parlat d´ “una jornada de mobilització històrica“. La protesta ha pres formes diferents, que han afectat d´una manera o altra tots els grans noms: Carrefour, Auchan, Casino, Picard, Lidl, etc. El sector (on treballen unes 650.000 persones) es troba en el centre de les noves modalitats de treball i la causa de la protesta és justament aquesta: les condicions laborals, els nivells salarials i la defensa del repòs dominical. La gran majoria són dones, més de la meitat treballant a part-time (no escollit), amb horaris fragmentats en centres comercials molt allunyats de casa i salaris baixos que van augmentar menys del 2 % l´any passat.

A França, una enquesta TNS-Sofres del 2007 indicava que un 78% de treballadors actius escollia el mot “stress” per qualificar el seu entorn laboral, i que un 92% creia que havia augmentat “molt o bastant” en els últims anys.

La caixera de supermercat, que a vegades arriba a manipular dues tones diàries de mercaderies, ha de simultanejar-ho amb l´utilització dels scanners, els codis de barres, la caixa i el tracte amb els clients… És, tal vegada, la figura emblemàtica del món del treball que succeeix el Charlot de la cadena de muntatge del film Temps moderns.

S´hi afegeix la situació dels salaris: als Estats Units, la cadena de supermercats Wall-Mart, que és l´empresa privada que dona més feina del pais, paga als seus assalariats uns 15.000 dòlars (10.300 euros) anuals de promig, quatre vegades menys del que cobraven els obrers de la General Motors en els moments àlgids del fordisme.


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=215