- Notes de Brussel·les - http://www.noucicle.org/obiols -

Hillary, Obama

Posted By Raimon Obiols On 9 January 2008 @ 20:34 In General,Món | 1 Comment

A Hillary Clinton l´havien enterrat massa aviat. Ha guanyat per dos o tres punts a Obama a les primàries de New Hampshire. Ha estat una victòria contra les enquestes, que donaven set, vuit i fins tretze punts d´avantatge a Obama.

Ara els analistes s´interroguen sobre què ha succeit. Alguns diuen que l´efecte Obama és potent, però que la màquina Clinton, amb el suport sindical, és potser més temible. Un discurs adreçat a “la gent invisible des de fa molt temps“, que “no pot pagar les factures“, hauria fet el seu efecte, decantant el suport de partidaris d´Edwards cap al programa de Hillary, més “social” que el del seu rival.

Altres comentaristes evoquen l´”Efecte Bradley“, un fenòmen electoral que fou detectat en les eleccions a governador de Califòrnia, l´any 1982. Bradley, un popular alcalde negre de Los Angeles, era el candidat demòcrata enfrontat al republicà Deukmejian, i en totes les enquestes se situava molt comfortablement al davant. Però perdè per uns 50.000 vots, i el resultat s´interpretà pel fet que un sector de votants blancs havien dit als enquestadors que votarien a Bradley, però a la hora de la veritat van fer-ho pel seu opositor de raça blanca. L´”Efecte Bradley” s´hauria produit també en altres ocasions: el 1989 a Virginia, on l´afro-americà Wilder tenia nou punts d´aventatge a les enquestes i perdè finalment per un punt enfront del seu rival blanc; i en altres votacions en els anys següents.

Però no hi va haver “Efecte Bradley” en els caucus d´Iowa. Alguns diuen que la raó fou que allà el vot era públic, a diferència de New Hampshire. Serà interessant veure què passa en les properes votacions primàries per elegir el candidat o candidata dels demòcrates. El resultat d´ahir a New Hampshire ha tornat a posar el comptador a zero: Hillary i Obama mantenen totes les possibilitats d´una victòria. No seré jo qui gosi fer un pronòstic. Però, vist a distància, el discurs d´Obama em sembla més convincent. Si més no pel fet que fou l´únic que ahir, una vegada coneguts els resultats, no va llegir el discurs…


1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Hillary, Obama"

#1 Comment By Xavier On 9 January 2008 @ 23:57

Raimon,

fa només 10 dies, aquí a USA les enquestes donaven 7 punts a Hillary, ha guanyat per 2,per tant cal llegir-ho com és, la tendència dels Clinton és a la baixa i la d’ Obama segueix a l’ alça, altra cosa és que després d’ Iowa tothom digués que guanyaria Obama. Les enquestes no van enganyar, les dades que donaven 10 punts a Obama era d’ establir la mitja de la suma de totes les enquestes per tant no era fiable.

Amb tot, tot i la derrota d’ Obama d’ ahir, segueix sent el guanyador.

XD


Article printed from Notes de Brussel·les: http://www.noucicle.org/obiols

URL to article: http://www.noucicle.org/obiols/?p=192