Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Hillary, Obama

  Per Raimon Obiols | 9 January, 2008


  Imprimir Imprimir

  A Hillary Clinton l´havien enterrat massa aviat. Ha guanyat per dos o tres punts a Obama a les primàries de New Hampshire. Ha estat una victòria contra les enquestes, que donaven set, vuit i fins tretze punts d´avantatge a Obama.

  Ara els analistes s´interroguen sobre què ha succeit. Alguns diuen que l´efecte Obama és potent, però que la màquina Clinton, amb el suport sindical, és potser més temible. Un discurs adreçat a “la gent invisible des de fa molt temps“, que “no pot pagar les factures“, hauria fet el seu efecte, decantant el suport de partidaris d´Edwards cap al programa de Hillary, més “social” que el del seu rival.

  Altres comentaristes evoquen l´”Efecte Bradley“, un fenòmen electoral que fou detectat en les eleccions a governador de Califòrnia, l´any 1982. Bradley, un popular alcalde negre de Los Angeles, era el candidat demòcrata enfrontat al republicà Deukmejian, i en totes les enquestes se situava molt comfortablement al davant. Però perdè per uns 50.000 vots, i el resultat s´interpretà pel fet que un sector de votants blancs havien dit als enquestadors que votarien a Bradley, però a la hora de la veritat van fer-ho pel seu opositor de raça blanca. L´”Efecte Bradley” s´hauria produit també en altres ocasions: el 1989 a Virginia, on l´afro-americà Wilder tenia nou punts d´aventatge a les enquestes i perdè finalment per un punt enfront del seu rival blanc; i en altres votacions en els anys següents.

  Però no hi va haver “Efecte Bradley” en els caucus d´Iowa. Alguns diuen que la raó fou que allà el vot era públic, a diferència de New Hampshire. Serà interessant veure què passa en les properes votacions primàries per elegir el candidat o candidata dels demòcrates. El resultat d´ahir a New Hampshire ha tornat a posar el comptador a zero: Hillary i Obama mantenen totes les possibilitats d´una victòria. No seré jo qui gosi fer un pronòstic. Però, vist a distància, el discurs d´Obama em sembla més convincent. Si més no pel fet que fou l´únic que ahir, una vegada coneguts els resultats, no va llegir el discurs…

  Categories: General, Món | 1 Comentari »

  Un comentari per “Hillary, Obama”

  1. Xavier Diu:
   January 9th, 2008 a les 23:57

   Raimon,

   fa només 10 dies, aquí a USA les enquestes donaven 7 punts a Hillary, ha guanyat per 2,per tant cal llegir-ho com és, la tendència dels Clinton és a la baixa i la d’ Obama segueix a l’ alça, altra cosa és que després d’ Iowa tothom digués que guanyaria Obama. Les enquestes no van enganyar, les dades que donaven 10 punts a Obama era d’ establir la mitja de la suma de totes les enquestes per tant no era fiable.

   Amb tot, tot i la derrota d’ Obama d’ ahir, segueix sent el guanyador.

   XD

  Comentaris

  Security Code: