Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Adopcions a Guatemala

  Per Raimon Obiols | 6 November, 2007


  Imprimir Imprimir

  Quan Oscar Berger fou elegit president de Guatemala, ara fa quatre anys, vam pensar que finalment s’obriria la possibilitat que fos aprovada en el país una llei d’adopcions. La seva esposa s’havia compromès personalment a tirar-la endavant.

  El diumenge passat, després de votar al col·legi Santander, la primera dama va declarar: “M’hauria agradat deixar aprovada una llei d’adopcions“.

  A Guatemala, el negoci lligat a les adopcions, en un marc de privatització pràcticament absoluta, ha impedit tota temptativa d’introduir un mínim control. Per uns 40.000 dòlars es pot comprar un infant, pràcticament sense papers, i hi ha una xarxa d’advocats i notaris que han fet d’aquest tràfic un negoci extremadament lucratiu. Fins el punt d’aconseguir que, durant anys, els successius projectes de llei d’adopcions fossin derrotats a l’assemblea legislativa. El parlament europeu s’ha pronunciat més d’una vegada sobre aquesta qüestió escandalosa, amb efectes nuls.

  Des de fa anys, visitant el país, hem vist en els vestíbuls dels hotels aquest tràfic d’infants: desenes de parelles nord-americanes amb criatures maies. És impressionant. Com ho son les notícies que, periòdicament, van apareixent sobre crims i irregularitats: la darrera, d’aquest mes passat: el ministeri públic de Guatemala informà que s’investigava una xarxa dedicada al robatori de nens en els dos hospitals més importants del país. Segons el diari Prensa Libre, tenien com a finalitat “les adopcions il·legals, per bé que no es descarta el tràfic d’òrgans“. En altres ocasions han estat descobertes cases dedicades al tràfic de nens (conegudes en el país com “casas de engorde“). Guatemala és el primer o el segon país del món que entrega la major quantitat de nens en adopció. “Lamentablement molts d’aquests menors son robats“, ha dit fa poc Nils Katsberg, director regional de la UNICEF.

  Finalment, el mes passat, el govern dels Estats Units, seguint Europa, va endurir temporalment la possibilitat d’adoptar nens de Guatemala, a l’espera de les necessàries reformes. El problema que es planteja ara és que, en principi, s’acabi amb el tràfic il·legal d’infants, però també amb la possibilitat d’adopcions legals de nens de Guatemala, com de fet ha succeït en altres països. Seria una llàstima que fossin sempre els infants i els eventuals pares adoptius els qui acabessin patint les conseqüències de la incapacitat d’establir uns controls i unes regles clares i justes.

  Categories: Amèrica Llatina, General, Món, Parlament europeu | Sense Comentaris »

  Comentaris

  Security Code: