Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  We are all Socialists now

  Per Raimon Obiols | 13 February, 2009


  Imprimir Imprimir

  La revista Newskeek surt aquesta setmana amb una portada sorprenent: “We are all Socialists now” (“Ara tots som socialistes”). Encara que el governador del Banc d’Espanya sembla no haver-se’n enterat, ha passat l’època de la petulància doctrinària dels neoliberals. Fan uns anys, el senyor Tietmeyer, el governador del Bundesbank, va fer a Davos una intervenció molt sonada, en la que venia a declarar el final de la política i el triomf definitiu dels mercats: “Els mercats seran els gendarmes dels poders polítics“, va dir. I afegí, per si algú no l’havia entès, que el marge d’actuació dels governs es restringiria progressivament, perquè “els polítics estan sota el control dels mercats“.

  El mercat, segons el dogma aleshores dominant (no sols a Davos, sinó arreu) ho controlaria tot i impediria que els polítics féssin bestieses. Les frases de Tietmeyer me les recordava aquests matí Josep Borrell en el Parlament europeu. Jo en conservava una vaga memòria, però les he trobat a la Xarxa (Internet té aquest aventatge: les coses que diuen les persones públiques queden registrades i a l’abast de tothom).

  La crisi està servint per desfer ràpidament la prepotència del neoliberalisme. Els seus partidaris, de moment, es dissimulen en el paisatge, esperant temps millor: aparentment, els “Chicago Boys” han desaparegut. Però resten els resultats dels seus anys d’hegemonia. Ens han deixat un bon regal.

  Categories: Socialisme | 3 Comentaris »

  3 comentaris per “We are all Socialists now”

  1. Joanna Martín L. Diu:
   February 14th, 2009 a les 1:57

   Jo diria que aquestos “Boys” no es troben pas tant lluny de nosaltres. Vosaltres sou els entesos amb política i mercats… sol cal que recordeu frases dites en la campanya del PP, o no tant lluny; ara potser semblen fluixos, però, la crisis mal portada els pot tornar a enfortir…
   Espanya no es pas tot el món, però, es casa nostra.

  2. Xavier Diu:
   February 14th, 2009 a les 13:48

   No sols enfortir, Joanna. Poden girar encara més cap a la dreta, si entre les esquerres i els sindicats no anem units i els hi parem els peus.

  3. Raimon Obiols Diu:
   February 17th, 2009 a les 7:46

   Gràcies pels comentaris. Sí que és cert que ara estan una mica dissimulats en el paisatge. Però els hem d’aturar. Aquí la qüestió és fins a quin punt s’impliquen els sindicats a les europees.

  Comentaris

  Security Code: