Notes de Brussel·les

Presentació

Raimon Obiols publica en aquest bloc els seus comentaris sobre l’actualitat.

Twitter

App per a l'iPhone


Raimon Obiols NdB

Etiquetes

Traductor

Darreres notícies

Blocs i enllaços

 • RSS
 • Atom
 • « | Inici | »

  Europa, sense pilot i en pana

  Per Raimon Obiols | 3 February, 2009


  Imprimir Imprimir

  Mirek TopolanekA nombrosos països de la Unió s’aixequen veus d’alarma davant l’absoluta manca de lideratge que mostra l’actual presidència txeca. Al Parlament europeu, també, l’ambient és de consternació. Els sis mesos de presidència Sarkozyvan ser actius i van crear la impressió que Europa funcionava: creació de la Unió pel Mediterrani, intervenció de pau a Geòrgia, reunions amb mesures contra la crisi a Washington i Brussel.les, etc.

  Ara, res de res. La presidència txeca es refusa, simplement, a actuar: és visible en tots els camps.>> I la Comissió europea, presidida per un home adaptadís (Barroso), va secundar Sarkozy en el seu activisme voluntarista, i ara secunda l’immobilisme euroescèptic de la presidència txeca. Tot això és especialment greu i perillós en uns moments en què la crisi financera, bancària i econòmica segueix el seu curs amenaçador.

  Sarkozy fa d’apagafocs: convocarà una reunió excepcional de caps d’Estat i de govern de la zona euro el mes de febrer, en comptes d’esperar, com volien els txecs, al Consell europeu del 19 i 20 de març. L´objectiu de la reunió és afirmar la solidaritat de la unió monetària i comprometre’s a uns mínims de rigor per tal de disuadir els mercats financers de la temptació d’atacar els estats més febles (com succeí la passada tardor amb Islàndia i Hongria).

  El corresponsal de Libération a Brussel.les descriu molt bé la situació i les conseqüències que en cal treure: “Es constata que el rellançament europeu iniciat per Sarkozy era fràgil, perquè recolzava únicament en els Estats. N’hi ha hagut prou que el govern euroescèptic de Mirek Topolanek el succeís perquè la màquina es tornés a aturar… Caldrà esperar l’entrada en vigor del tractat de Lisboa, en el millor dels casos el gener del 2010. En resum, com es podia tèmer, el 2009 serà un any en blanc europeu, i això en el pitjor dels moments“. Un nou motiu de reflexió retrospectiva pels qui, fent campanya pel “no” a la Constitució europea, ens han dut a aquesta situació.

  Categories: Parlament europeu, Politica europea | 1 Comentari »

  Un comentari per “Europa, sense pilot i en pana”

  1. Pere Vega Diu:
   February 4th, 2009 a les 1:12

   Com dius raimon, la situacio d<’europa es dificil , no te objectiu degut a la indefinicio del marc on vol arribar, com un vaixell sense rumb depenent de les mareas.
   d’aquesta crisi potser s’extreure la conclusio que els estat que estant fora encara estan pitjor.

   anim i a revitalitzar el somni d’una europa unida

  Comentaris

  Security Code: