Portada

Xavier Vidal-Folch: Catalunya no és culpable

presupuestisEls catalans no són culpables de la pinça entre dos governs nacionalistes enfrontats. Sobreviuen entre l’espasa del secessionisme i la paret d’una acerba recentralització. Diguin alguna cosa d’aquesta, també, els doctes assidus d’aquestes pàgines, els Ubide, els Carbó. La locomotora econòmica d’Espanya mereix més reconeixement. Fins i tot per egoisme.

És una provocació incendiària que, amb el que plou, el pressupost de 2015 inclogui la menor inversió pública regionalitzable de l’Estat per a Catalunya en 17 anys; que Catalunya sigui la més penalitzada respecte al 2011, amb un descens del 57,9% en la inversió per càpita; i el fanalet vermell de les comunitats peninsulars en inversió per habitant el 2015 (segons El País d’ahir ). O Cristóbal Montoro s’ha convertit en secret en cap d’Esquerra o vol independitzar-se.

En vulgata de partides i administracions diferents: AENA augmenta el cost de la T-4 de Barajas en 400 milions per taxació de preus expropiats (ja sobrepagó un 600% del pressupost inicial), i el tren de Barcelona al Prat dorm en vela de una inversió privada. Doncs clar que la gent surt al carrer.

Ara Cristóbal perdona la vida a les autonomies que desborden des de ja el dèficit que tenien de topall per tot l’any. Qui alguacilará l’agutzil? L’Autoritat-Fiscal-Independent-Sotmesa? Brussel·les? Si el ministre mira a una altra banda, és perquè ell sol ser molt incomplidor: per cinc dècimes el 2013.

I sobretot perquè s’han adjudicat tots els marges, i tots els sobrants de recaptació, mentre regurgitaba el partit fatxa contra la presumpta anti-Espanya perifèrica: les autonomies. Mirin el gràfic. El 2012 l’Administració central (més la Seguretat Social que ella administra) no va reduir el dèficit de 2011, ho va igualar (5,2%), mentre que les autonomies el reduïen a la meitat (3,3% a 1,8%). I el 2013 el va augmentar (5,3%), mentre que les autonomies el reduïen. I els injuriats municipis es portaven tots els llorers.

O sigui que en termes relatius, l’Estat (central) ha fet molt poc per l’austeritat. Només va predicar; van donar blat les autonomies. Com amb encert ha resumit el conseller de Finances català, Andreu Mas-Colell, “en el període 2010-2013, les comunitats van realitzar el 56% del ajust global, i les corporacions locals el 31,6%, mentre que l’Administració central i la Seguretat Social només van assumir el 12,4% restant”.

O sigui? Que en termes polítics, l’austeritat ha estat autonòmica; l’Estat central ha vegetat; fins i tot engreixat. I que en l’econòmic-social, les retallades han danyat a la sanitat i l’educació -ambulatorios i escoles-, gestionades per les autonomies, i no a la despesa corrent burocràtic. Sota la croada antiseparatista batega també una pulsió antiautonòmica. I, perdó, reaccionària. Contra Catalunya. Contra el welfare state.

El País

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button