Nou Cicle

Uruguai, “laboratori del món”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

ordinateur_xo_oplc_46_7440bA la sortida de les escoles, els carrers de Montevideo són plens d’escolars que porten orgullosament unes curioses maletes d’un verd esclatant. No són carteres sinó ordinadors portàtils de plàstic, no gaire més voluminosos que un manual escolar. La mateixa escena insòlita es repeteix a totes les poblacions, fins al poble més aïllat.

Petit país de tres milions i mig d’habitants, l’Uruguai és el primer del món que proporciona gratuïtament als alumnes de les escoles primàries públiques i als ensenyants aquest ordinador portàtil. “Una capsa màgica“, s’exclama Tomás, que maneja amb entusiasme el seu teclat, assegut en un banc. Als 12 anys, navega per internet, ha creat un bloc i es troba amb els seus companys a Facebook.

Resistent a l’aigua, equipat amb un sistema Linux, amb una connexió sense fils i una  Web Cam, el portàtil, anomenat XO, consumeix poca energia. Pot funcionar amb energia solar i també es carrega manualment amb una manivela. Va ser inventat el 2005 per Nicholas Negroponte, professor del Massachusetts Institute of Technology (MIT) i president de la fundació et président de la fondation humanitària One Laptop per Child (OLPC, Un ordinador per infant). L’ambició d’OLPC, que es beneficia de financament  de gegants de la informàtica, és distribuir milions d’aquests ordinadors portàtils, robustosi poc costosos, als infants més pobres del planeta.

El govern uruguaià fóu el primer a fer-ne demanda, el 2006. Per Tabaré Vazquez, premier president d’esquerra de   l’Uruguai, que va assumir funcions el 2005, aquesta iniciativa, anomenada “pla Ceibal”, és un mitjà per a afavorir la equitat social així com l’educació. El president socialista, que deixarà el càrrec l’endemà de l’elecció presidencial del 25 d’octubre, va lliurar el 13 d’octubre els darrers ordinadors als alumnes de 6 a 12 anys d’una escola d’un barri desafavorit de Montevideo. Més de 360.000 ordinadors portàtils han estat distribuits aquests últims anys a 2.332 escoles. El president ha aconseguit que la societat nacional de telecomunicacions faciliti l’accés a internet de totes les escoles d’ací a finals d’any.

“L’ XO afavoreix l<‘integració de les famílies” diu Juan Morales, director de l’escola n° 157 de Villa Garcia, una zona rural prop de Montevideo. Els 1.200 alumnes de primària utilitzen l’ordinador durant els cursos, però poden també dur-lo a casa i compartir-lo amb la seva familia. “Hem format desenes de pares, fascinats per poder-se comunicar amb el món sencer, cercar informacions, mirar fotos”. Morales explica que després de les classes, i els caps de setmana, els nens es congreguen amb el  XO davant l’escola, per accedir a la connexió a internet.

Per part dels 42 professors, hi ha hagut reticències. La majoria no havien tingut mai ordinador. Pròxim a jubilar-se, Juan Salgueiro admet que li ha costat adaptar-se. El mestre rondina: “El govern hauria d’invertir els diners per a cuidar les necessitats de nutrició de molts infants“. Es queixa dels baixos salaris i records que l’ XO és més car del previst: prop de 200 dòlars.

“La meitat dels infants de l’ Uruguai viuen sota el llindar de la pobresa”, assenyala l’enginyer  Juan Grompone, que ha participat en el llancament  del pla Ceibal. En la seva o^pinió, “el país ja no pot comptar amb una economia essencialment agrícola, s’ha de preparar per a la nova economia del coneixement.  Considera que l’Uruguai és “el país ideal per a provar l’eficàcia d’aquesta iniciativa, perqué té una població envellida i només compta amb 300.000 alumnes de primària”. Els infants en edat escolar només representen el 10  % de la població. Al Brasil “representen un habitant de cada tres, cosa que fa el projecte molt més car”. A l’Uruguai, el programa ha representat menys del pressupost de l’educació nacional.

“L’Uruguai és el laboratori del món”, llenca l’enginyer.   Els primers estudis mostren un impacte educatiu variable segons el medi social. Segon el Sr. Grompone, una avaluació precisa serÀ possible a partir del 2011. Una part dels escolars formats amb els XO tindrà 15 anys i es presentarà a un exàmen de final de cicle. “Els resultats, fins ara mediocres, haurien de millorar”, preveu. Optimista, l’Uruguai preveu, d’aquí a finals d’any, el lliurament d’ordinadors portàtils als alumnes de primer any de batxillerat públic i, després, als establiments privats.

Christine Legrand
Article a Le Monde del 18.10.09

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: