Portada

Un escriptori virtual creat per estudiants aconsegueix el Premi Nacional d’internet

eyeos_dhaliaEs diu EyeOs (encara que ells ho escriuen en minúscula) i és una empresa catalana que va ser creada el 2005 per dos estudiants quan encara eren a l’institut a Olesa de Montserrat. Quatre anys més tard, han abandonat la universitat, han creat un escriptori virtual que permet accedir des de qualsevol ordinador als documents que estiguin guardats en un servidor d’internet, amb el qual han triomfat davant la premsa tècnica de tot el món, i asseguren que competeixen amb Google i Microsoft. 

L’anomenen el “primer sistema operatiu lliure en cloud computing i l’expliquen com “un Google Docs però lliure i en què controles la privacitat”, segons Pau Garcia-Milà, que va crear l’empresa amb Marc Cercós. La Generalitat, un dels seus principals clients, els acaba de donar el Premi Nacional d’internet, que s’entregarà el 14 d’octubre. I això que fins a l’1 de gener no llançaran la versió 2.0.

Suport internacional

Però, com sempre, no van començar sent profetes a la seva terra. “Quan vam començar, el 2005, el cloud computing com a concepte no existia. Va ser el Linux Journal qui va destacar que el nostre programa permetia compartir la informació amb qui vulguis sense que això suposi violar la privacitat”, assenyala García-Milà.

A EyeOs l’usuari només ha de descarregar l’aplicació en un ordinador que vinculi a un servidor, crear un compte i vincular documents. Funciona en diversos idiomes i admet diversos programes, tots lliures. Des d’ella, un professor pot compartir documents amb els seus alumnes, o un cap amb els seus empleats, o una Administració pública amb els seus funcionaris, i saber on s’allotja la informació.

L’aplicació permet accedir a documents d’ofimàtica, consultar la web des d’un navegador propi i treballar amb elements multimèdia. Suporta la majoria de formats d’Openoffice, i no requereix instal·lar plugins de Java i Flash quan es treballa des d’un altre ordinador. A més té una versió per a telèfons mòbils, inclòs l’iPhone, però s’ha d’activar des de l’ordinador.

Cobrar pel suport

El programa EyeOs és gratuït i els seus responsables només cobren pel suport o la programació a mida per a empreses i institucions. “Si un usuari particular té un problema, preferim que consulti la web i es converteixi en membre de la comunitat. El boca-orella és el que millor ens funciona”, assegura.

Com a empresa, EyeOs va començar gairebé amb el que tenia. Garcia-Milà i Cercós van comprar el seu primer servidor amb els diners que els van deixar els seus pares i han treballat gratis durant bastant de temps. “Vam tenir el nostre primer préstec aquest any, quan ja teníem diversos projectes amb clients com a aval”. És clar que els clients eren la Generalitat, amb projectes per a Governació, la Xarxa d’Equipaments Cívics de Catalunya i Educació, i una empresa nord-americana, Manage Operations.

Ara, amb un director general que va fundar Easynet a França quan això dels proveïdors d’accés a internet eren gairebé una utopia, Pol Watine, han aconseguit entrar a les subvencions del Pla Avança i presentar-se com una alternativa als grans. I aspiren a portar el seu producte també a les pimes a través de socis. El futbolí –la primera possessió que van comprar amb els guanys–, de moment, s’ha traslladat a un acollidor despatx a la plaça Universitat.

El Periódico

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button