Nou Cicle

Soledad Gallego-Díaz: Parlem sobre l’Estat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

merkelmacronLa càrrega de la prova, opina Noam Chomsky, s’ha de posar sempre en l’autoritat. A la tornada d’aquest estiu, s’obrirà per primera vegada en molts mesos una etapa d’aquest tipus: una en la qual ja no es pot deixar passar per més temps el balanç del que ha passat en els últims anys, a Espanya, amb el Govern popular, i a la Unió Europea, sota la direcció de la democràcia cristiana alemanya.

A la tornada de l’estiu, a Espanya es recuperarà un element bàsic de la política: hi haurà oposició i, per tant, haurà d’haver-hi govern, dues coses que gairebé havien desaparegut després de la confusa tinta amb la qual Mariano Rajoy va ocultar els problemes de la seva segona legislatura, ajudat per la feble teoria de l’estabilitat a la que donava suport el PSOE.

A la tornada de l’estiu, a Europa, es plantejarà si la parella MacronMerkel és capaç d’acceptar que la desigualtat europea ha arribat a nivells insuportables, que l’exclusió social és un perill polític, que els Estats Units és un aliat inestable i que la Unió té responsabilitat moral i política al gran èxode migratori: ¿quines mesures es prendran davant de la fam a Somàlia, és a dir, davant d’una situació en què tot ha fallat i ja no queda cap mecanisme de subsistència local per bona part dels seus 11 milions d’habitants?

En definitiva, abans que acabi l’any, els europeus hauríem de saber si és possible una Unió amb polítiques diferents a les que ha mantingut fins ara o si es tracta d’un model tancat. Saber si la irrupció d’Emmanuel Macron significa canvis reals o si tot queda en un intent de donar suport a l’euro, segurament reeixit, i un altre, segurament fallit, de deixar la resta com està. Caldrà col·locar la càrrega de la prova on ha d’estar i veure si a Europa ia Espanya es donen passos per intentar subjectar a la bèstia: la catàstrofe social que implica la falta d’expectatives d’un nombre insuportable de joves precaritzats i d’una borsa de majors de 55 anys aturats de llarga durada, els formidables mecanismes d’evasió fiscal, que recorren com a grans rius tot Europa, o els impulsos nacionalistes que fan que en un país amb un dels millors sistemes educatius del món, Finlàndia, un partit xenòfob tingui tant suport que hagi entrat ja a formar part del Govern.

A Espanya, el nou líder del PSOE, Pedro Sánchez, haurà de començar un any polític realment diferent i fer-ho deixant clara la seva posició davant Podem. Sánchez planteja refer un discurs socialista més radical, el que no vol dir més esquerrà, i prendre la iniciativa al Congrés per intentar arribar a acords que desmantellin part de les polítiques del PP. Només un setge permanent al PP podria portar Rajoy a especular amb un avançament electoral i per a aquest moment el PSOE intenta haver donat ja un nou contingut al “centrisme“. El cas Corbyn s’analitza amb cura, no tant per la personalitat del líder laborista, sinó per les seves propostes en les últimes eleccions, que molts valoren ara com més clares i fiables per als treballadors, els estudiants i els exhausts funcionaris que les del Partit Conservador . És a dir, unes propostes capaces de fer més radical el laborisme, però també més atractiu per a sectors de l’electorat poc donat als extrems.
I, per descomptat, a la tornada de l’estiu, l’1 d’octubre, es plantejarà el desafiament de la Generalitat i el seu referèndum d’autodeterminació, il·legal. Abans d’arribar a aquest punt caldria recuperar el diàleg, no sobre Espanya i Catalunya, sinó sobre l’Estat, com ja va demanar a l’abril de 2010, l’escriptor i diplomàtic José María Ridao, en un article de la revista Letras Libres  ‘ El mito de las dos Españas ‘, de molt recomanable lectura avui.

 

El País

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: