Nou Cicle

Roger Sunyer: Ets independentista o ets processionista?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

indepHi ha actualment a Catalunya la tendència a classificar les persones en funció de si són independentistes o no ho són. Segons aquest criteri els que ho són votaran la llista CDCERC (únicament els votants d’ERC i de CDC haurien d’anomenar-la única) o si aquesta no els satisfà prou, optaran per votar la CUP.

Tanmateix sóc dels que pensa que la realitat és sempre molt més complexa. Per això ni tots els independentistes quedaran englobats sota el paraigües CDCERC o de la CUP, ni tots els que hi quedaran englobats significa necessàriament que ho siguin en realitat. Per entendre bé aquesta aparent contradicció pot ser útil emprar un altre tipus de classificació: aquella que classifica els ciutadans de Catalunya entre independentistes i processionistes.

D’acord amb aquesta nova classificació, els independentistes serien tots aquells que aspiren en termes generals a que les persones puguin gaudir de les condicions socials, econòmiques, educatives i culturals suficients per a ser independents i desenvolupar la seva llibertat en un món cada dia més interdependent. Són totes aquelles persones que també volen que les dones siguin independents d’una vegada per totes d’una concepció masclista de les relacions humanes, que volen la llibertat religiosa, que els homosexuals siguin tant independents com ho són els heterosexuals. Són en definitiva tots aquells als quals els motiva assolir la màxima independència social, econòmica i política. Respecte aquesta darrera alguns poden pensar que la millor via per assolir-la és disposant d’un estat propi, d’altres a través d’una relació confederal o federal amb l’Estat espanyol. Sigui quina sigui la via, també els preocupa molt poder assolir la màxima independència respecte els mercats de capital que imposen les agendes arreu,  tal i com hem vist amb el cas de Grècia. A totes aquestes independències, la personal, la social, l’econòmica i la política hi dediquen les seves converses quotidianes, les seves energies i els seus anhels.

D’altra banda trobem els processionistes. Per aquests totes aquestes independències passen per assolir la independència política. Així si estàs interessat en totes aquestes independències t’has de sumar al procés sobiranista. En certa manera és lògic. L’únic problema és que la condició (no verbalitzada per descomptat) és que cal abandonar tota discussió política entre partits, tota proposta  que pugui debilitar el procés. És així com la política es converteix, de fet, en el procés. El procés passa de ser instrument a finalitat en sí mateix. És l’únic punt de l’ordre del dia. La resta és només gestió.

És evident que un independentista només polític es pot trobar còmode en la simplificació de l’agenda política en un únic punt, el procés, i aparcar indefinidament qualsevol discussió de política fiscal, econòmica, educativa o cultural. De fet com més s’allargui el procés millor, sempre hi quan serveixi per permetre assolir majories parlamentàries. De fet, la situació perfecte seria assolir una majoria parlamentària suficient per seguir governant però insuficient per cloure el procés. Al capdavall són processionistes i quan més s’allargui el procés millor.

El problema doncs, no el tenen ells, sinó els independentistes globals, aquells que cada dia els preocupa tant la independència personal, social i econòmica com la política i no volen renunciar a cap d’elles. D’independentistes globals (personals, socials, econòmics i polítics) n’hi ha molts. Alguns votaran la llista CDCERC, d’altres la CUP o a d’altres forces polítiques. Sens dubte és difícil saber el percentatge. El que és segur és que tots els processionistes votaran una única llista: la de CDCERC.

Alambins

One Response to Roger Sunyer: Ets independentista o ets processionista?

  1. Jordi 16 juliol 2015 at 19:13

    El fi justifica los medios, no hem descobert res

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: