EuropaPortada

Resultats del Consell del Partit Socialista Europeu de Sofia

pesEl programa fonamental és la culminació d’un procés de consulta ampli i obert, que ha involucrat a més de 2.000 representants de la societat civil, de la universitat, del món dels sindicats, dels partits membres i militants del mateix PSE.

Durant els últims nou mesos, el Consell Consultiu del Programa Fonamental del PSE, format per representants de tots els partits membres, ha elaborat el programa que ha estat aprovat per unanimitat a Sofia.

El Programa Fonamental es basa en tres pilars:

1. En primer lloc, una nova política econòmica que democratitzi els processos de presa de decisions econòmiques, de manera que hi hagi un control democràtic de l’economia, i que aquesta tingui com a prioritat fer possible un creixement sostenible que serveixi com a eina principal per lluitar contra les desigualtats, entenent que una Europa que crea llocs de treball de qualitat, és una Europa on tothom pot tenir oportunitats.

2. En segon lloc, un nou contracte social per Europa que doni oportunitats a les persones a través d’una educació de qualitat, on la justícia social sigui un valor prioritari que totes les lleis i normes hagin de tenir com a objectiu fonamental. Un Estat del Benestar fort i posat al dia, construït sobre els valors de la justícia, la igualtat i la solidaritat. El PSE defensa que tots els ciutadans i ciutadanes europeus, independentment de l’Estat membre en el qual resideixin, tinguin accés a un sistema públic de salut i protecció social, en el marc d’un model de benestar que doni autonomia i oportunitats als ciutadans, en contraposició a la dependència d’aquests vers el sistema.

3. Finalment, en tercer lloc, el programa fonamental defensa una Unió Europea unida pel valor de la solidaritat, per crear una societat europea i per reforçar la cohesió interna. Una Unió Europea que sigui un espai de pau, prosperitat i progrés, al seu territori però també com un actor actiu que lluita per impulsar aquest valor més enllà de les seves fronteres.

Després de la votació del programa fonamental, la presidenta del Comitè Consultiu del Programa Fonamental, Caroline Gennez, va declarar: “Som el primer partit europeu que ha participat en un exercici polític en profunditat, i que ha desenvolupat una nova narrativa per a la democràcia social i una marc de referència per a tots els nostres partits membres. Un marc que es basa en cinc valors fonamentals: la llibertat, la democràcia, la igualtat, la solidaritat i la justícia. Al mateix temps hem esbossat amb èxit un programa positiu que va més enllà del que és immediat, i indica clarament l’Europa que volem pels propers 10 a 15 anys. Aquest és un punt de partida sòlid cap a les properes eleccions europees”.

A més d’aprovar-se el programa Marc, durant el Consell de Sofia es van aprovar dos documents claus pels propers mesos:

• una resolució que insta a augmentar el pressupost per la Garantia Juvenil, creant nous fons provinents del Banc Europeu d’Inversions que es destinin específicament a lluitar contra l’atur juvenil europeu. Es demana però que aquests fons, a més de ser suficients, siguin disponibles automàticament i els Estats Membres hi tinguis accés, ja que el drama de l’atur juvenil ha anat in crescendo des de l’inici de la crisi i ja afecta a més de 5’6 milions de joves menors de 25 anys arreu d’Europea; una realitat que la Unió Europea no pot seguir “permetent”.

• una resolució que recorda l’important paper de la industria europea per sortir de la crisi i fa una crida a invertir en recursos d’innovació i desenvolupament per tal que les empreses puguin continuar creant llocs de treball a Europa. El PSE en la seva declaració, xifra en un 3% la inversió mínima del pressupost de la UE, que hauria d’anar íntegrament destinada a I+D+I.

Podeu consultar el programa fonamental clicant aquí.

Per consultar les resolucions sobre Política Industrial i Garantia Juvenil podeu clicar aquí i aquí.

Socialistes.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button