Nou Cicle

Raimon Obiols: Pa dónde puñeta vamo’?, Bannon i el laboratori italià, empresaris alemanys

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

El màxim que es pot dir

*     A La Vanguardia d’ahir, Pilar Rahola es demanava, comentant el moment polític català, “ Què punyetes és això?”.  I afegia: “No ens demanin que entenguem aquest sainet, nascut de les misèries de la baixa política”. (La versió castellana fa més efecte: “¿Qué carajo es esto?”… és gairebé  el màxim que es pot dir).

*     Ja que la Rahola ha obert la veda, em permeto una citació mal parlada, sense que serveixi de precedent. Un artista mexicà, Héctor Madera, seguint l’estela d’un famós quadre tahitià de Gauguin (“D’où venons-nous ? Que sommes-nous ? Où allons-nous ?”), titulà una exposició seva a Colòmbia així: “De dónde coño venimo’?, Qué carajo somo’?, Pa dónde puñeta vamo’ ?”. Aquesta triple pregunta podria haver servit com anell al dit per cloure l’article d’ahir de Pilar Rahola.

Bannon a Itàlia

 *    Jordi Amat, que té les antenes ben posades, ha detectat la visita a Europa de Steve Bannon,  que fou l’estrateg en cap de Trump i  ha estat a les eleccions italianes, camí de Zuric, on ha donat una conferència convidat per un grup suís de la dreta radical. Viviana Mazza, que l’entrevistà pel Corriere, diu que Bannon està construint (i buscant finançadors) per una mena d’Internacional populista (“una xarxa des de baix, un exèrcit per difondre les idees del nacionalisme econòmic”).

Els italians es creuen marginals en la política mundial”, li va dir Bannon a la Mazza, “però no és veritat. Sou un banc de proves fonamental del poder de la sobirania, de què significa la sobirania en l’era moderna, i això s’exemplifica en la qüestió dels immigrants, perquè tots els problemes de l’Orient Mitjà i d’Àfrica la UE els ha carregat sobre Itàlia i la gent ja en té prou, vol recuperar la pròpia sobirania. Aquestes eleccions són crucials pel moviment populista global.

*     En certa mesura, aquest comentari  coincideix amb el d’algú que està a les  antípodes de Bannon: Biagio de Giovanni,  que ha escrit  que el resultat de les eleccions italianes és una manifestació més  de “la primera crisi política de la globalització“, després de  l’elecció de Trump, el Brexit, o el radicalisme dels governs de Visegrad.

Empresaris alemanys

El president del Parlament, Roger Torrent, ha estat  en una reuniò del “Cercle de Directius de Parla Alemanya”. Un participant (“amb fort accent alemany” llegeixo als diaris), acusà els dirigents independentistes de “mentir” i s’exclamà: “Voto perquè tots vostès vagin a la presó!” Hi hagué aplaudiments i xiulets. El president de l’associació, Albert Peeters, va dir-li a Torrent: “Si es parla de la situació dels presos cal parlar també dels treballadors i les famílies de les 3.000 empreses que han fugit de Catalunya“, “Si es viola la Constitució, ens n’anirem”  i “Si Madrid no compleix amb les inversions necessàries, també ens n’anirem” El que em sobta més d’aquesta informació no són les posicions esgrimides sinó  el to brutal  i la desinhibició, com si fossin en una república bananera.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: