Portada

Raimon Obiols: Obama se n’ha sortit

Sí, han fet història”, ha titulat el Washington Post a l’hora de comentar l’aprovació, ahir, de la nova legislació nord-americana sobre les assegurances de malaltia. Després de molts i molts mesos de negociacions, Obama ha guanyat, mostrant una forta capacitat de lideratge. Durant el darrer any, havia estat brutalment atacat pels mateixos que han obstaculitzat fins el darrer minut les seves propostes. La seva imatge havia estat cada vegada més combatuda per la dreta, que l’acusa no sols de “socialista” sinó d’irresolut i ineficaç, d’incapaç de complir les seves propostes. En el llarg empantanagament parlamentari, la Casa Blanca i el partit demòcrata van tenir fa uns mesos una derrota espectacular a Massachusetts, on un republicà va guanyar de manera clara l’escó que havia quedat buit amb la mort d’Edward Kennedy. Aquest llarg procés de debat sobre el sistema de salut havia erosionat significativament la força inicial del president nord-americà.

Ara la recupera. El lideratge es demostra amb la capacitat d’aconseguir els objectius proposats, i Obama se n’ha sortit. Ha estat ajudat per la demòcrata Nancy Pelosi, la speaker della Camera, la primera dona que ocupa el tercer càrrec de l’Estat, però ell és el president que ha aconseguit fer passar una legislació que reforma en profunditat la sanitat del seu país, incorporant la salut com un dret universal. No és poca cosa: permetrà integrar 36 milions de ciutadans en un sistema de salut que els excloïa, i això té un valor polític extraordinari.

Ha estat una victòria contra la dreta i contra un conjunt poderosíssim de forces que s’oposaven a les reformes: les companyies d’assegurances de malaltia, que pretenien mantenir el seu monopoli; el lobby de les forces del diner, que ha esmerçat centenars de milions de dòlars per tal d’aconseguir que els republicans i una part dels demòcrates s’oposessin a les reformes. Un dels seus arguments era el seu cost, però en realitat les despeses de salut representen actualment el doble del promig dels països europeus. en el fons, el combat ha estat entre els qui consideren la salut com un dret i els que la veuen com una mercaderia.

És, inqüestionablement, una gran victòria progressista. Només cal imaginar què hauria succeït si aquesta legislació no hagués prosperat. És una bona notícia pel poble nord-americà, però també per nosaltres.

L’agenda que el president nord-americà i els demòcrates tenen al davant no és fàcil: la crisi, la immigració, el medi ambient, la reforma de la legislació financera, dues guerres, un deute públic considerable… Però aquesta victòria legislativa d’ahir canviarà la dinàmica de les eleccions legislatives del mes de novembre, perquè s’ha restablert una confiança. Els republicans no podran ja jugar la carta de la ineficàcia de l’administració demòcrata. També s’acaba el mite del consens supra-partidari. Són dues visions diferents del futur que s’enfronten ara en l’opinió nord-americana. En la mesura que el factor decisiu és l’absenció, aquest retorn d’empenta i confiança és una molt bona carta pels demòcrates. Tant de bo la juguin amb encert.

Notes de Brussel·les

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button