L’apunt del diaPortada

Raimon Obiols: L’apunt del dia/20 (Contra la contundència)

Contra la contundència

Les tragèdies, conflictes i pèrdues de temps que al llarg dels segles s’han acumulat a Catalunya i a Espanya, més que del fanatisme o de l’extremisme, deriven de la contundència verbal (i física), que ha causat múltiples contusions físiques i morals. (“Contundent” al DIEC: «Que serveix per a donar cops, que causa una contusió; que produeix una gran impressió en l’ànim, convencent-lo»).  

El franquisme, a diferència del paroxisme feixista i nazi, no va ser ni un extremisme ni un fanatisme. Va ser un conservadorisme burgès contundent, ultraviolent i d’un realisme a ultrança. L’extremisme o el fanatisme deriven d’unes certituds, d’una fam d’absolut; d’una seguretat o d’una deseperació. En canvi la contundència (amb la seva violència incorporada, verbal o afuselladora) és una sobreactuació, instintiva o deliberada, que s’utilitza com a contrapès de l’egoisme, del cinisme o de la por.  La contundència franquista va ser d’ una crueltat extrema, calculada i còmoda, de casino de senyors; o de munteria d’El Pardo, de burgesos ben abrigats amb petaca de whisky a la butxaca, esperant que la gossada els hi porti les preses de caça.

Ara tinc la sensació, a vegades, que a Espanya s’ha obert de nou una temporada de caça, que les velles contundències miren d’imposar-se de nou.
La preservació d’una democràcia viable i vivible,  així com el desenvolupament reeixit dels projectes d’avenç igualitari de les esquerres,  requereixen desmuntar l’engranatge retroalimentat de les contundències, volgudes o instintives, que alcen progressivament la veu, a dreta i a esquerra. Hem de recordar sempre que, en les esquerres del nostre país, la contundència -que no s’ha confondre amb la fermesa- ha causat enormes danys i derrotes.  

He conegut pocs extremistes o fanàtics; però en canvi he conegut una inacabable munió de contundents, de signe divers, sovint antagònic. Tots, amb creences i opinions aparentment incommovibles i no modificables sobre un bon nombre de qüestions: polítiques, morals, estètiques, etc. 

Els anys m’han permès observar dos fenomens evidents, constatables i recurrents:

1. He vist com moltes d’aquestes persones contundents canviaven el sentit de les seves contundències. A vegades amb girs copernicans, però sempre amb la mateixa convicció aparent: el blanc convertit en negre, el negre convertit en blanc. Sempre, de cara enfora, totalment segures de tenir raó i d’estar sempre en la posició correcta, en el bon costat de la Història.  Always Right!

2. He vist com molts dels polítics que practicaven la contundència com a mètode principal, i que després, en contacte amb la fotuda realitat de les coses, havien de modificar o ajustar les seves posicions, eren acusats de «traïdors», amb contundència, per antics seguidors seus.

D’aquesta experiència, em sembla que se’n poden  treure tres conclusions: 

  1. Que hi ha una correlació freqüent entre contundència i versatilitat de les opinions i creences; 
  2. Que es produeix una clara supremacia de la contundències negatives (a la contra) sobre les positives (a favor). 
  3. Que els líders polítics més contundents quasi sempre instrumentalitzen la seva contundència, de manera conscient o instintiva, en benefici propi. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button