Nou Cicle

Primàries presidencials 2014 del Partit dels Socialistes Europeus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page

pesLes Primàries presidencials 2014del Partit dels Socialistes Europeus és el procés de selecció pel qual els membres del Partit Socialista Europeu elegiran el candidat del PSE per a president de la Comissió Europea de cara a les eleccions europees de 2014.

Aquestes eleccions primàries seran les primeres primàries presidencials organitzades per un partit polític europeu.

Context 

En part a causa de la reticència entre algunes delegacions nacionals, el PSE no va presentar cap candidat per al càrrec de President de la Comissió a les eleccions europees de juny de 2009. Després dels decebedors resultats dels partits membres del PSE durant aquestes eleccions, el PPE va seguir sent el partit més votat al Parlament Europeu, i el seu candidat José Manuel Durão Barroso va ser reelegit com a President de la Comissió. A la vista d’això, el Congrés del PSE de Praga al desembre de 2009 va prendre la decisió que el PSE pogués designar el seu propi candidat abans de les eleccions europees de 2014.

Uns mesos després, al juny de 2010, diversos defensors del PSE van posar en marxa una campanya en línia per a unes primàries al PSE, que ràpidament va guanyar impuls a les xarxes socials. Dirigit per Desmond O’Toole, José Reis Santos i Arthur Colin, la campanya va aconseguir convèncer al Consell del PSE durant la reunió a Varsòvia el passat desembre de 2010 per establir el Grup de Treball “Candidat 2014” que tenia l’objectiu de proposar un procediment i un calendari per a un procés de designació “transparent” i “democràtic”. El Consell va acceptar “incorporar tots els partits membres del PSE i tots els nivells dins dels partits” en el procés de selecció.

Un any més tard, basant-se en les conclusions del Grup de Treball, el Consell del PSE en una reunió a Brussel·les al novembre de 2011 va decidir que el PSE pogués designar el seu candidat a president de la Comissió a través d’eleccions primàries que tindran lloc al gener de 2014 a cadascun dels seus partits i organitzacions membres, abans de la ratificació dels resultats en un Congrés Extraordinari del PSE al febrer de 2014.

Procés 

El procediment general de les primàries del PSE es detalla en la Resolució del PSE “Seleccionem el nostre candidat comú pel 2014”, aprovada pel Consell del PSE el 24 de novembre de 2011.

Principis generals 

Segons aquest text, el procediment de selecció ha de respectar els principis següents:

 • El procediment ha de ser obert i transparent.
 • Tots els partits membres han de sentir com a propi el procés.
 • Per tant, el procediment ha de respectar les diferents tradicions dels nostres partits d’una manera flexible.
 • El procediment ha de ser coherent amb la finalitat de garantir la credibilitat del procés.
 • El procés ha de permetre la competència dels candidats.

A finals de 2012, el Grup de Treball “Candidat 2014” presentarà les propostes a la Presidència del PSE sobre els aspectes pràctics, financers i d’organització de les primàries per traduir aquests principis en les normes detallades.

Sis mesos abans que s’iniciï el procés, el calendari de les primàries serà reajustat per la Presidència del PSE d’acord amb la data exacta decidida pel Consell de la UE per a les eleccions europees de 2014.

Procés de nominació 

En primer lloc, un procés de nominació determinarà quins candidats són elegibles per a les primàries. Se seguirà tres passos:

 • 1-31 d’octubre de 2013: Obertura de les candidatures. Els candidats hauran d’enviar les seves candidatures, una carta de la nominació, i cinc cartes de suport al Secretariat del PSE.

Qualsevol persona que satisfaci els criteris de nominació pot presentar-se com a candidat:

– Ser proposat per un partit o organització membre de ple dret del PSE.

– Ser recolzat pel 15% dels partits o organitzacions membres de ple dret (Partit o organització proponent inclòs), incloent al seu partit o a un partit del seu país si no és membre d’un partit membre de ple dret del PSE.

– Un partit només pot nomenar o donar suport a un potencial candidat.

Aquests criteris permetran un màxim de sis candidats. Al novembre de 2011, el PSE tenia 33 partits membres de ple dret i 5 organitzacions membres de ple dret. En aquestes condicions, un candidat necessitaria el suport de 6 partits o organitzacions: un que el/la nomeni, i uns altres 5 que li donin suport.

 • Octubre de 2013: Es realitzarà una Conferència dels Líders del PSE per examinar el procés de nominació.
 • La primera setmana de novembre de 2013: S’inaugurarà de forma oficial la campanya.

La Presidència del PSE es reunirà per tancar el procés de nominació, comprovar les candidatures, fer públiques les candidatures, i establir un comitè electoral format per representants de cada potencial candidat per controlar la imparcialitat del procés.

Votació als partits i organitzacions membres 

 • 1 desembre – 31 gener de 2014: Una vegada que s’acabi la llista de possibles candidats, les votacions dels candidats s’organitzaran en cada partit i organització membre.

Cada partit o organització determinarà el seu propi procés de votació d’acord amb les seves tradicions. No obstant això, hauran de respectar els principis següents:

 • Consulta directa o indirectament als membres individuals,
 • Ratificació dels resultats per un òrgan democràticament elegit del partit o organització,
 • La proporcionalitat dels vots en cada delegació.

Resultats i la seva ratificació 

 • Febrer de 2014: El PSE convocarà un congrés extraordinari per ratificar l’elecció dels candidats i votar el Manifest.

Els resultats de les votacions dels partits i les organitzacions membres en primer lloc seran agregats al Congrés del PSE. Per consolidar-los, els vots dels partits membres i organitzacions seran ponderats sobre la base del repartiment de delegats al Congrés del PSE establerts d’acord amb els Estatuts de PSE. Si un candidat obté la majoria absoluta dels vots ponderats, serà ratificat pel Congrés del PSE.

Si cap candidat obté la majoria absoluta, es durà a terme una segona ronda entre els dos primers candidats al Congrés del PSE a través d’una votació oberta.

Els procediments de votació en partits i organitzacions membres 

França – PS 

Des de novembre de 2011, diversos dirigents del Partit Socialista francès han advocat per unes primàries obertes per determinar el vot dels francesos sobre el candidat del PSE. Entre ells l’exprimer ministre francès Michel Rocard i l’ex Vice-President del Parlament Europeu Pierre Moscovici.

Candidats 

A mitjans de 2013, van ser considerats com a possibles candidats presidencials per al PSE al 2014 els següents dirigents:

 • Martin Schulz – polític alemany i membre del Parlament Europeu pel Partit Socialdemòcrata alemany, des del 2004, líder dels socialistes de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, President del Parlament Europeu des de 2012.
 • Frans Timmermans – El ministre de Relacions Exteriors d’Holanda des de 2012.

Wikipedia.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: