Portada

Paul Preston: Com hem arribat fins aquí? Gènesi d’un desacord (3)

Paul Preston CATEDRÀTIC D’HISTÒRIA LONDON SCHOOL

1. Quines causes històriques han dut a l’actual tensió entre Catalunya i Espanya?

Si analitzem amb atenció els processos històrics espanyols durant un llarg període de temps, comprovarem que hi ha una història de mutu ressentiment que té un origen diferent en cadascuna de les parts del conflicte. Per la banda catalana, aquest ressentiment envers Espanya es fonamenta sobre causes històriques objectives: la derrota i l’ocupació del país repetides vegades per part d’Espanya sens dubte ha consolidat aquesta sensació de greuge i desconfiança. El règim del dictador Francisco Franco és en aquest sentit paradigmàtic: el general va buscar específicament la destrucció de la llengua i la cultura catalanes. Per la seva banda, el ressentiment del bàndol centralista envers Catalunya té uns fonaments diferents i es basen en l’enveja del benestar relatiu, primer de caràcter agrícola i després de caràcter industrial, i fins i tot d’un cert vigor cultural, que Catalunya sempre ha tingut. Aquest ressentiment espanyol anticatalà ha sobreviscut a la dictadura fins avui a causa del procés de rentat de cervell que va implementar el règim franquista a la població dels territoris no catalans de l’Estat.

2. Fins a quin punt el desplegament autonòmic ha influït en aquest desacord?

El procés polític que va suposar la concessió d’autonomia a disset regions espanyoles, més enllà de les tres nacionalitats històriques que ho havien reclamat històricament, és percebut precisament per aquestes tres nacionalitats històriques com un instrument destinat a diluir el mateix procés i, fins i tot, a retallar els seus respectius drets històrics. El fet que, de retruc, aquest procés polític hagi afegit unes càrregues econòmiques massives a Espanya només ha servit per exacerbar l’alienació que ja acumulen els catalans i els bascos.

3. Què hauria de passar per fer remetre aquesta tensió?

Aconseguir fer remetre aquesta tensió entre Catalunya i Espanya és un objectiu tan lloable com extremadament complicat. Per aconseguir aquest objectiu caldria una reforma constitucional i una reforma educativa d’una magnitud considerable. Però, per damunt de tot, requeriria que els partits polítics de Madrid, i molt especialment el PP, es comprometessin de debò a abandonar la retòrica anticatalana com a arma electoral.

Article de Jaume Clotet per a l’Ara.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button