Nou Cicle

“Objectiu, la màxima transparència”: Nadal presenta les mesures anti-corrupció aprovades pel Govern de Catalunya

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Nadal-Masip-290108La Generalitat aprovarà d’aquí 15 dies un paquet de mesures per combatre la corrupció urbanística i garantir la “transparència”, especialment en les requalificacions, ha explicat avui en nom del Govern el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.
El paquet pretén assegurar que les plusvàlues obtingudes en les requalificacions urbanístiques “no reverteixin exclusivament” en els adjudicataris o propietaris d’un terreny, sinó també en les arques públiques, ha explicat Nadal.

També es vol “reforçar” la publicitat que es dóna dels convenis urbanístics i crear un registre públic unificat de tots ells, així com garantir que es disposa d’informació puntual sobre els canvis de propietat que han tingut els terrenys afectats per canvis en el planejament urbanístic. Així, es vol evitar que “s’ocultin” els interessos privats que hi pugui haver després d’una requalificació.

Reforç de la Sindicatura

En la roda posterior a la reunió del Consell Executiu, Nadal ha constatat que aquestes mesures arriben després d’esclatar els casos Millet i Pretòria i que han posat en l’ull de l’huracà la classe política amb les detencions de l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), el socialista Bartomeu Muñoz i els exalts càrrecs dels governs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta.

Altres de les mesures aprovades avui pel Govern passen perquè les conselleries d’Economia i Governació “reforcin el control” de la Sindicatura de Comptes sobre els ajuntaments, perquè les conclusions i les recomanacions dels seus informes siguin realment efectius i impliquin canvis en la gestió municipal.

A més, el Govern també vol consagrar l’obligació que tenen els ens locals de presentar cada any els seus comptes a la Sindicatura, davant el fet que, el dia d’avui, la meitat dels municipis no ho fan.

Entrada en vigor

Nadal ha indicat que tota aquesta bateria de mesures s’aprovarà d’aquí 15 dies, i ha indicat que pròximament, se’n podrien aprovar més sobre altres àmbits. De fet, l’objectiu del Govern era aprovar avui un paquet de mesures destinades a garantir la transparència en la contractació pública, encara que finalment aquest assumpte va caure a última hora de l’ordre del dia del Consell Executiu.

De totes aquestes propostes anunciades avui, una part entrarà en vigor en el moment de la seva aprovació, d’aquí 15 dies. En altres casos, s’haurà d’esperar, ja que serà necessària la seva aprovació definitiva per part del Parlament.

Font: Europa Press, 10 de novembre de 2009

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code: