Portada

Obiols fa una crida a la renovació i a la cohesió al PSC

?Renovar radicalment el projecte socialista però mantenint-ne la “cohesió de conjunt” és la recepta de l’eurodiputat del PSC i antic primer secretari i president de la formació, Raimon Obiols, per afrontar la derrota socialista a les eleccions parlamentàries del 28-N. Així ho ha explicat Obiols en una entrevista a l’ACN, en què ha declarat que “no es pot fracturar la trajectòria del PSC perquè tindríem dos o tres partidets fent-se la guerra els uns als altres, com passa ara amb l’independentisme”. Un “error molt negatiu” que el socialisme a Catalunya hauria d’evitar, segons l’eurodiputat, reinventant “un projecte catalanista i d’esquerres que doni cabuda a la pluralitat de la societat catalana”.

“Hem de mantenir una cohesió de conjunt, una visió del que ha de ser el nostre projecte, renovant-lo radicalment, fent un nou començament, un nou Partit Socialista, però sense fracturar un espai polític, perquè ja hi ha prou dispersió”, alerta Obiols fent referència al Parlament resultant de les eleccions del 28-N. Un Parlament “que és molt més dispers que l’anterior”, apunta. “Això a la dreta ja li va bé, però per l’esquerra, aparèixer amb partits i partidets és molt negatiu”, afegeix.

“Que les arrels no ens divideixin”
Contra aquesta fragmentació, Obiols fa una crida a la cohesió de partit on hi càpiga tothom. “El PSC és el principal element de la unitat del poble català en el camp polític”, afirma Obiols. “El poble de Catalunya és heterogeni i cal garantir que això no divideixi la societat, que no faci que uns i altres es barallin perquè uns se senten d’una manera i els altres, d’una altra”, considera el líder socialista.

“Cal que la llengua, les arrels i les cultures d’origen no ens divideixin i, des d’aquest punt de vista, el partit socialista ha fet una feina d’una eficàcia extraordinària”, defensa Obiols, recordant que el PSC ha incorporat “no sols a Catalunya sinó al catalanisme, grans sectors provinents de la primera onada d’immigració els anys 50 i 60”. “El símbol més clar és el president Montilla que, nascut a Còrdova, es declara català i catalanista”, insisteix. “Això ho hem de mantenir i això requereix que, dins del PSC, hi ha d’haver un ventall ample que sigui el reflex de la pluralitat de la societat catalana sobre la base d’un projecte català, catalanista i d’esquerres”, opina. Un projecte que representi una alternativa sòlida per la “potencial majoria de centre esquerra” que, segons ell, hi ha a Catalunya.

Aquest nou projecte haurà de sortir del congrés que el fins ara president, José Montilla, ha convocat per la tardor de l’any vinent. Un congrés “de reflexió i d’idees que ha de construir una nova proposta del partit”. “La gent que estem al voltant de Nou Cicle ens esforçarem per dialogar amb tothom”, es compromet Obiols, recordant que ja a la campanya electoral, l’ala catalanista que ell lidera va organitzar un acte amb la consellera Montserrat Tura. “Continuarem col·laborant amb ella i amb tots els sectors per mantenir una cohesió de conjunt, perquè, si no ho fem entre tots, no podrem avançar”, insisteix.

“El PSC té futur si mira al passat”
El procés de reflexió que ha de fer el PSC passa, segons Obiols, per mirar endavant reflexionant sobre el camí transcorregut. “Paradoxalment, es pot dir que el PSC té futur si mira el passat, si mira la seva història i els valors que el van constituir, si mira les raons fonamentals de la seva existència”, opina.

Obiols confia en la possibilitat de recuperació del partit perquè, citant Willy Brandt, recorda que el partit socialista és capaç de fer nous començaments perquè “representa sectors que aspiren a una societat lliure, democràtica i més igualitària, i això dóna un impuls per a la renovació, perquè, quan tot sigui molt negatiu, el Partit Socialista es torna a posar dempeus. “Ara és una sotragada forta però crec que, gràcies a aquest impuls que ens ve de la societat, ens en sortirem i ens en sortirem bé”, afirma.

“El centre- esquerra catalanista és potencialment majoritari a Catalunya i se l’ha de fer emergir amb serietat, amb decisió, amb valentia, amb noves cares, amb gent jove que pugui representar aquest canvi. I em sembla que aquest nou començament, aquest nou Partit Socialista que surti del congrés de la tardor donarà bons resultats. I no estic pensant en termes de govern, sinó en solucions de futur pel país”, insisteix.

“Faci cnonfiança en la social democràcia i veuran com hi ha respostes”
Un futur en què Obiols confia que el socialisme tornarà a prendre protagonisme, no ja només a Catalunya sinó a tot el continent. “A tot Europa ha avançat la dreta i governen polítics que diuen: ‘El mercat ens resoldrà tots el problemes’. Nosaltres no estem en contra del mercat perquè no hi ha una fórmula de govern de l’economia que no es basi en el mercat”, explica. “Però els mecanismes de mercat generen moltes desigualtats i molta exclusió: una petita minoria s’enriqueix extraordinàriament; les classes mitges tenen la sensació  que els seus fills viuran  pitjor de com han viscut ells; i hi ha una gran quantitat de gent que viu en la precarietat, en l’atur, en la desesperança. Això no va”, sentencia.

Per això, l’eurodiputat socialista vaticina que, en els propers anys, hi haurà arreu d’Europa una reacció enfront d’aquest vot dela  por que ha donat a la dreta els governs de França, Alemanya, Itàlia, la Gran Bretanya i altres països. “Continuarà la precarietat, la inseguretat, la marginalització de grans sectors de la població i, aleshores, el centre- esquerra tornarà a emergir. És un procés ineluctable. Facin confiança en la social democràcia i veuran com hi ha respostes”.

ACN

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Security Code:

Entrades relacionades

Back to top button